ŁOSOŚ DUSZONY Z PORAMI Łosoś duszony z porami KATEGORIE Lekkie i zdrowe Ryby i owoce morza Kuchnia francuska CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.68)11 Michał@MilionSmaków Łosoś w papilotach. Mocno zawinięty w folię aluminiową i duszony w piekarniku tak, aby wydobyć z niego wszystkie wartości smakowe i nie stracić cennych wartości odżywczych. Robiłem już inne mięsa w ten sposób, ale nigdy wcześniej nie próbowałem z rybą. Pomysł podsunęła mi jedna z książek stojących na półce: "Kuchnia francuska". Spróbujcie, naprawdę warto. SKŁADNIKI 1 łyżka oliwy z oliwek1 por1 cytryna300 g łososia świeżegopół łyżeczki solipół łyżeczki mielonego pieprzu2 łyżki śmietany 12% Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 123 6,1% Bialko 8,6g 5,7% Weglow... 7,1g 3,6% Tluszcze 6,7g 11,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 474 23,7% Bialko 33,2g 22,2% Weglow... 27,4g 13,7% Tluszcze 25,7g 42,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Rozgrzej na patelni z pokrywką oliwę z oliwek Potnij pory w cienkie plasterki i dodaj na patelnię Przykryj i duś około 8 minut aż por zmięknie, ale się nie przysmaży Utnij dwa kawałki folii aluminiowej tak, żeby miały kształt kwadratów Potnij cytrynę w plasterki i ułóż na folii aluminiowej Polej ją lekko oliwą Ułóż na niej łososia a na nim pory Posyp solą i pieprzem i nałóż łyżkę śmietany Zawiń dokładnie folię tak, żeby nic nie mogło wyciec ze środka podczas duszenia Piecz około 12 minut w termoobiegu w temperaturze 220 stopni Przed podaniem przetnij folię i delikatnie przełóż zawartość na talerz