ŁOSOŚ DUSZONY Z PORAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.68)
Łosoś w papilotach. Mocno zawinięty w folię aluminiową i duszony w piekarniku tak, aby wydobyć z niego wszystkie wartości smakowe i nie stracić cennych wartości odżywczych.
Robiłem już inne mięsa w ten sposób, ale nigdy wcześniej nie próbowałem z rybą. Pomysł podsunęła mi jedna z książek stojących na półce: "Kuchnia francuska".
Spróbujcie, naprawdę warto.


SKŁADNIKI

1 łyżka oliwy z oliwek

por

cytryna

300 g łososia świeżego

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

2 łyżki śmietany 12%

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
123
6,1%
Bialko
8,6g
5,7%
Weglow...
7,1g
3,6%
Tluszcze
6,7g
11,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej na patelni z pokrywką oliwę z oliwek
  2. Potnij pory w cienkie plasterki i dodaj na patelnię
  3. Przykryj i duś około 8 minut aż por zmięknie, ale się nie przysmaży
  4. Utnij dwa kawałki folii aluminiowej tak, żeby miały kształt kwadratów
  5. Potnij cytrynę w plasterki i ułóż na folii aluminiowej
  6. Polej ją lekko oliwą
  7. Ułóż na niej łososia a na nim pory
  8. Posyp solą i pieprzem i nałóż łyżkę śmietany
  9. Zawiń dokładnie folię tak, żeby nic nie mogło wyciec ze środka podczas duszenia
  10. Piecz około 12 minut w termoobiegu w temperaturze 220 stopni
  11. Przed podaniem przetnij folię i delikatnie przełóż zawartość na talerz


Łosoś duszony z porami Przepis

Łosoś duszony z porami Przepis