ŁOSOŚ GRILLOWANY Z ROZMARYNEM Łosoś grillowany z rozmarynem KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Kuchnia włoska Ryby i owoce morza Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.86)7 Kasia@MilionSmaków Grillowana ryba jest zawsze smaczną, sycącą i zdrową opcją na szybki obiad. Dziś polecam przepis na grillowanego łososia z posmakiem rozmarynu. SKŁADNIKI 150 g łososia świeżego (surowy, może być ze skórą)1 łyżeczka rozmarynu suszonego (suszony)2 łyżeczki oliwy z oliwek1 łyżeczka soku z cytryny1 ząbek czosnku świeżegoszczypta soliszczypta mielonego pieprzu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 216 10,8% Bialko 17,4g 11,6% Weglow... 2,3g 1,2% Tluszcze 14,9g 24,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 378 18,9% Bialko 30,5g 20,3% Weglow... 4,1g 2% Tluszcze 26,1g 43,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Łososia umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Jeżeli masz filet z skórą nie musisz jej odcinać. Na patelnię grillową wlej łyżeczkę oliwy, rozprowadź pędzelkiem po patelni i rozgrzej. W miseczce przygotuj sos: wymieszaj łyżeczkę oliwy, soku z cytryny, rozmaryn i drobno posiekany ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Łososia natrzyj sosem. Piecz na patelni grillowej z obu stron - razem przez około 6 minut. Podawaj z buraczkami na zimno lub innymi ulubionymi warzywami.