ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII Łosoś pieczony w folii KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Kuchnia włoska Ryby i owoce morza Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.39)66 Kasia@MilionSmaków Uwielbiam ryby ale zdecydowanie nie te smażone na tłusto w panierce, gdzie smak ryby zostaje zdominowany przez smak oleju i tartej bułki. Miłośnikom prawdziwego smaku ryb polecam przepis na soczystego łososia pieczonego w folii. Odkąd wypróbowałam go po raz pierwszy regularnie gości w mojej kuchni. SKŁADNIKI 170 g łososia świeżego (filet, może być ze skórą)1 łyżeczka przyprawy do ryb1 łyżka masła1 łyżka oliwy z oliwek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 261 13% Bialko 17,2g 11,5% Weglow... 0,6g 0,3% Tluszcze 20,8g 34,6% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją termoobiegu. Łososia umyj i osusz, natrzyj przyprawą do ryb. Naczynie do zapiekania wyłóż folią aluminiową pozostawiając zapas folii po bokach na zawinięcie dania. Folię na spodzie naczynia posmaruj oliwą żeby ryba nie przykleiła się do folii (zwłaszcza jeżeli masz filet ze skórą). Łososia ułóż w naczyniu a na nim kawałki masła. Zawiń rybę w folię, tak żeby folia nie dotykała ryby. Włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut. Podawaj z ziemniaczkami i ulubioną surówką.