ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.39)
Uwielbiam ryby ale zdecydowanie nie te smażone na tłusto w panierce, gdzie smak ryby zostaje zdominowany przez smak oleju i tartej bułki.
Miłośnikom prawdziwego smaku ryb polecam przepis na soczystego łososia pieczonego w folii. Odkąd wypróbowałam go po raz pierwszy regularnie gości w mojej kuchni.


SKŁADNIKI

170 g łososia świeżego (filet, może być ze skórą)

1 łyżeczka przyprawy do ryb

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
261
13%
Bialko
17,2g
11,5%
Weglow...
0,6g
0,3%
Tluszcze
20,8g
34,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją termoobiegu.
  2. Łososia umyj i osusz, natrzyj przyprawą do ryb.
  3. Naczynie do zapiekania wyłóż folią aluminiową pozostawiając zapas folii po bokach na zawinięcie dania.
  4. Folię na spodzie naczynia posmaruj oliwą żeby ryba nie przykleiła się do folii (zwłaszcza jeżeli masz filet ze skórą).
  5. Łososia ułóż w naczyniu a na nim kawałki masła.
  6. Zawiń rybę w folię, tak żeby folia nie dotykała ryby.
  7. Włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut. 

Podawaj z ziemniaczkami i ulubioną surówką.


Łosoś pieczony w folii Przepis