ŁOSOŚ W MUSIE RABARBAROWYM Łosoś w musie rabarbarowym KATEGORIE Obiady Kuchnia polska Ryby i owoce morza Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 180 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 4.17)3 Kasia@MilionSmaków Filet z łososia jest tak wdzięcznym kulinarnie obiektem, że pasuje do niego cała gama różnorodnych dodatków czy marynat, które potrafią kompletnie zmienić smak tego delikatnego mięsa. W sezonie kiedy króluje świeży rabarbar spróbujcie tego połączenia - z rabarbaru przygotujcie gęsty mus, zamarynujcie w nim rybę i upieczcie. Z dodatkiem świeżej, wiosennej surówki macie gotowy pyszny lunch. SKŁADNIKI 1 łosoś świeży (filet)2 szt. rabarbaru (łodygi)¼ szklanki białego cukru1 łyżka ciemnego sosu sojowego PRZYGOTOWANIE Rabarbar oczyść, pokrój w małe kawałki, zasyp cukrem i odstaw na 2 godziny żeby puścił sok. Do rabarbaru dolej ćwierć szklanki wody i gotuj przez 15 minut mieszając od czasu do czasu aż rabarbar się rozpadnie i powstanie gęsty sos. Dodaj sos sojowy i wymieszaj. Sos możesz przecedzić przez sitko jeżeli chcesz aby był bardziej gładki ale nie jest to konieczne. Filet z łososia umyj i obtocz w sosie rabarbarowym. Odstaw na 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Filet (razem z sosem) ułóż w formie do zapiekania skórą do dołu. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10-15 minut.