ŁOSOŚ W MUSIE RABARBAROWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 180 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Filet z łososia jest tak wdzięcznym kulinarnie obiektem, że pasuje do niego cała gama różnorodnych dodatków czy marynat, które potrafią kompletnie zmienić smak tego delikatnego mięsa. W sezonie kiedy króluje świeży rabarbar spróbujcie tego połączenia - z rabarbaru przygotujcie gęsty mus, zamarynujcie w nim rybę i upieczcie. Z dodatkiem świeżej, wiosennej surówki macie gotowy pyszny lunch.


SKŁADNIKI

łosoś świeży (filet)

2 szt. rabarbaru (łodygi)

¼ szklanki białego cukru

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Rabarbar oczyść, pokrój w małe kawałki, zasyp cukrem i odstaw na 2 godziny żeby puścił sok.
  2. Do rabarbaru dolej ćwierć szklanki wody i gotuj przez 15 minut mieszając od czasu do czasu aż rabarbar się rozpadnie i powstanie gęsty sos. Dodaj sos sojowy i wymieszaj. 
  3. Sos możesz przecedzić przez sitko jeżeli chcesz aby był bardziej gładki ale nie jest to konieczne. 
  4. Filet z łososia umyj i obtocz w sosie rabarbarowym. Odstaw na 15 minut.
  5. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
  6. Filet (razem z sosem) ułóż w formie do zapiekania skórą do dołu. 
  7. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10-15 minut. 


Łosoś w musie rabarbarowym Przepis