ŚLEDZIE W ŚMIETANIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Na Święta i okoliczne dni śledzie są zawsze dobrą kulinarną propozycją. Śledzie w śmietanie od lat pojawiają się na stole w moim rodzinnym domu. Dodatek ziemniaków sprawia, że danie to można z powodzeniem podać na lekki obiad.


SKŁADNIKI

2 szt. filetów śledziowych

4 szt. ziemniaków

2 szt. cebuli

180 g jogurtu greckiego

100 g śmietany 12%

3 szt. liści laurowych

3 łyżki octu jabłkowego (lub winnego)

pieprz czarny mielony (kilka ziarenek)

ziele angielskie (kilka ziarenek)

sól


Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
75
3,8%
Bialko
5g
3,3%
Weglow...
6,7g
3,4%
Tluszcze
3g
5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości.
  2. Cebule pokrój w piórka, wrzuć do miski, dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i zalej wrzątkiem.
  3. Gdy woda ostygnie dodaj ocet jabłkowy,  pokrojone w kawałki śledzie oraz śmietanę wymieszaną z jogurtem greckim
  4. Posól do smaku jeżeli jest taka potrzeba. 
  5. Podawaj z ziemniakami


Śledzie w śmietanie Przepis

Śledzie w śmietanie Przepis

DODAJ KOMENTARZ