ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Śledzie w śmietanie KATEGORIE Obiady Kuchnia polska Ryby i owoce morza Kolacje Boże Narodzenie Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.69)8 Kasia@MilionSmaków Na Święta i okoliczne dni śledzie są zawsze dobrą kulinarną propozycją. Śledzie w śmietanie od lat pojawiają się na stole w moim rodzinnym domu. Dodatek ziemniaków sprawia, że danie to można z powodzeniem podać na lekki obiad. SKŁADNIKI 2 szt. filetów śledziowych4 szt. ziemniaków2 szt. cebuli180 g jogurtu greckiego100 g śmietany 12%3 szt. liści laurowych3 łyżki octu jabłkowego (lub winnego)pieprz czarny mielony (kilka ziarenek)ziele angielskie (kilka ziarenek)sól Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 75 3,8% Bialko 5g 3,3% Weglow... 6,7g 3,4% Tluszcze 3g 5% 100g Na porcję (zmień) kCal 429 21,4% Bialko 28,4g 18,9% Weglow... 38,4g 19,2% Tluszcze 17,2g 28,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości.Cebule pokrój w piórka, wrzuć do miski, dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i zalej wrzątkiem.Gdy woda ostygnie dodaj ocet jabłkowy, pokrojone w kawałki śledzie oraz śmietanę wymieszaną z jogurtem greckim. Posól do smaku jeżeli jest taka potrzeba. Podawaj z ziemniakami.