ŚLIWKI Z KRUSZONKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.1)
Pyszny deser w porze jesiennej. Prosty do zrobienia, choć nieco czasochłonny.
Smak jednak wynagrodzi odrobinę czekania.


SKŁADNIKI

Nadzienie

pół kg śliwek świeżych

2 łyżki miodu

pół łyżki cynamonu

2 łyżki masła

Kruszonka

100 g mąki pszennej

75 g masła

75 g białego cukru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
211
10,5%
Bialko
1,7g
1,1%
Weglow...
29,9g
15%
Tluszcze
9,9g
16,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wyciągnąć pestki ze śliwek i pokroić je ma ćwiartki
  2. Rozpuścić na patelni masło
  3. Podsmażyć sliwki przez około 3 minuty aż zrobią się miękkie
  4. Dodać cynamon i miód i smażyć jeszcze około 7 minut
  5. Nadzienie przełożyć do miseczek lub kokilek
  6. Mąkę wymieszać z cukrem i pokrojonym w kostkę zimnym masłem
  7. Jak ciasto będzie już dobrze wyrobione (najlepiej wyrabiać krótko i intensywnie, żeby masło nie ogrzało się zbytnio od rąk) pokruszyć je na małe kawałki (można zetrzeć na tarce - ja zawsze robię to rękami)
  8. Posypać kruszonką owoce w miseczkach
  9. Włożyć na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni (termoobieg)
  10. Podawać na ciepło - chwilę po wyjęciu jak naczynie nie będzie już gorące


Śliwki z kruszonką Przepis

Śliwki z kruszonką Przepis