ŚLIWKI ZAPIEKANE POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ Śliwki zapiekane pod owsianą kruszonką KATEGORIE Przekąski Słodkości Kuchnia polska Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.91)105 Kasia@MilionSmaków Ten deser to nieodłączny składnik jesieni kiedy śliwki królują na straganach a chłodne desery na bazie lodów są wypierane przez te na ciepło. Na blogu znajdziecie już przepis na klasyczny wariant zapiekanych śliwek. Dziś propozycja nieco lżejsza ale za to nie ustępująca smakiem - śliwki dosładzamy miodem a kruszonkę przygotowujemy bez dodatku mąki - na bazie płatków owsianych i cukru trzcinowego. Niebo w gębie :) SKŁADNIKI 3 szt. śliwek świeżych (duże)2 łyżki miodu1⁄3 szklanki płatków owsianych (drobnych)30 g masła4 łyżki cukru trzcinowegoszczypta cynamonu PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Dwa naczynka do zapiekania wysmaruj odrobiną masła. Śliwki pokrój w kawałki i ułóż w naczyniach, następnie polej je miodem. Do miski wsyp płatki owsiane, cukier trzcinowy i cynamon, dodaj posiekane masło - ręką wyrób kruszonkę. Na śliwki wyłóż kruszonkę. Wstaw naczynia do piekarnika i piecz przez ok. 25 minut - aż kruszonka się przyrumieni. Podawaj na ciepło.