ŚLIWKOWY SOS BBQ Z PIKANTNĄ NUTĄ Śliwkowy sos BBQ z pikantną nutą KATEGORIE Wegetariańskie Sosy Wegańskie Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.2)10 Michał@MilionSmaków Sos BBQ to klasyka amerykańskiej kuchni. Ciężko sobie wyobrazić grillowanie bez tego sosu. Istnieje wiele jego wersji, często mocno różniących się smakiem. Podstawa to smak lekko ostry, lekko słodki z nutą przypraw i mocno wyczuwalnym pomidorem. Do mojej wersji dodaję sporą liczbę śliwek i małą dawkę papryczki cayenne. SKŁADNIKI 3 szt. pomidorów malinowych4 szt. śliwek węgierek2 szt. papryki Cayenne3 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki sosu worcestershire1 łyżka białego octu winnego1 łyżka ciemnego sosu sojowego2 łyżki cukru trzcinowego2 łyżki musztardy sarepskiej PRZYGOTOWANIE Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój je w drobną kostkę (żeby sos miał idealną konsystencję powinno się wyrzucić pestki, ale ja często zostawiam). Ze śliwek wytnij pestki i też pokrój je w drobną kostkę. Wrzuć je do garnka i dodaj pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj. Przykryj i gotuj 15 minut, żeby pomidory i śliwki zmiękły. Jak składniki zaczną się rozpadać to odkryj i zwiększ nieco temperaturę, żeby woda szybciej odparowałą. Gotuj jeszcze około 20 minut od czasu do czasu mieszając.