ŚLIWKOWY SOS BBQ Z PIKANTNĄ NUTĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Sos BBQ to klasyka amerykańskiej kuchni. Ciężko sobie wyobrazić grillowanie bez tego sosu. Istnieje wiele jego wersji, często mocno różniących się smakiem.
Podstawa to smak lekko ostry, lekko słodki z nutą przypraw i mocno wyczuwalnym pomidorem. Do mojej wersji dodaję sporą liczbę śliwek i małą dawkę papryczki cayenne.


SKŁADNIKI

3 szt. pomidorów malinowych

4 szt. śliwek węgierek

2 szt. papryki Cayenne

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki sosu worcestershire

1 łyżka białego octu winnego

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki musztardy sarepskiej

PRZYGOTOWANIE

  1. Sparz pomidory i obierz je ze skórki.
  2. Pokrój je w drobną kostkę (żeby sos miał idealną konsystencję powinno się wyrzucić pestki, ale ja często zostawiam).
  3. Ze śliwek wytnij pestki i też pokrój je w drobną kostkę.
  4. Wrzuć je do garnka i dodaj pozostałe składniki.
  5. Dobrze wymieszaj.
  6. Przykryj i gotuj 15 minut, żeby pomidory i śliwki zmiękły.
  7. Jak składniki zaczną się rozpadać to odkryj i zwiększ nieco temperaturę, żeby woda szybciej odparowałą.
  8. Gotuj jeszcze około 20 minut od czasu do czasu mieszając.


Śliwkowy sos BBQ z pikantną nutą Przepis

Śliwkowy sos BBQ z pikantną nutą Przepis

Śliwkowy sos BBQ z pikantną nutą Przepis

DODAJ KOMENTARZ