ŚMIETANOWY SOS GRZYBOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 3.83)
Jako wielka miłośniczka grzybów od czasu do czasu eksperymentuję z różnorodnymi sosami na ich bazie. Tym razem proponuję gęsty, kremowy sos - idealny do dań mięsnych. Sos na bazie suszonych grzybów i pieczarek, zagęszczony śmietaną, doprawiony minimalnie by nie zaburzyć nadto klasycznego, grzybowego smaku.


SKŁADNIKI

15 g suszonych grzybów leśnych (suszonych)

150 g pieczarek

4 łyżki śmietany 18%

cebula

2 łyżki brandy

1 łyżka oliwy truflowej

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Suszone grzyby leśne zalej wodą i odstaw na pół godziny.
  2. Grzyby odcedź, zalej świeżą wodą, dopraw solą i pieprzem i ugotuj z pokrojoną połową cebuli.
  3. Na odrobinie oliwy podsmaż pieczarki razem z pokrojona połową cebuli, solą i pieprzem.
  4. Dodaj grzyby leśne (wodę z gotowania odstaw - przyda się później) i 2 łyżki brandy. Opcjonalnie: ostrożnie podpal alkohol zapalniczką (ok. 1 cm nad daniem) i poczekaj aż się wypali. 
  5. Dodaj śmietanę i oliwę truflową. Wymieszaj po czym razem z wodą z gotowania zmiksuj blenderem na gładki sos. 
  6. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem


Śmietanowy sos grzybowy Przepis

Śmietanowy sos grzybowy Przepis