ŚMIETANOWY SOS GRZYBOWY Śmietanowy sos grzybowy KATEGORIE Kuchnia polska Boże Narodzenie Sosy Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 3.83)9 Kasia@MilionSmaków Jako wielka miłośniczka grzybów od czasu do czasu eksperymentuję z różnorodnymi sosami na ich bazie. Tym razem proponuję gęsty, kremowy sos - idealny do dań mięsnych. Sos na bazie suszonych grzybów i pieczarek, zagęszczony śmietaną, doprawiony minimalnie by nie zaburzyć nadto klasycznego, grzybowego smaku. SKŁADNIKI 15 g suszonych grzybów leśnych (suszonych)150 g pieczarek4 łyżki śmietany 18%1 cebula2 łyżki brandy1 łyżka oliwy truflowejsólpieprz czarny mielony PRZYGOTOWANIE Suszone grzyby leśne zalej wodą i odstaw na pół godziny.Grzyby odcedź, zalej świeżą wodą, dopraw solą i pieprzem i ugotuj z pokrojoną połową cebuli.Na odrobinie oliwy podsmaż pieczarki razem z pokrojona połową cebuli, solą i pieprzem.Dodaj grzyby leśne (wodę z gotowania odstaw - przyda się później) i 2 łyżki brandy. Opcjonalnie: ostrożnie podpal alkohol zapalniczką (ok. 1 cm nad daniem) i poczekaj aż się wypali. Dodaj śmietanę i oliwę truflową. Wymieszaj po czym razem z wodą z gotowania zmiksuj blenderem na gładki sos. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.