ŚNIADANIOWA KASZA JAGLANA Z GRUSZKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.55)
W weekendy, kiedy mam więcej czasu rano, staram się nadrabiać zaległości w przygotowywaniu śniadań. Nigdzie mi się nie spieszy i mogę poświęcić pół godziny jeszcze w piżamie przygotowując coś bardziej czasochłonnego niż granola z mlekiem.
Wiedząc jak ważne dla naszego zdrowia są różnorodne kasze, warto włączyć je również do menu śniadaniowego. Warto zacząć od wersji słodkich, które wydają się łatwiejsze do zaakceptowania przez osoby, którym generalnie kasze na śniadania nie pasują. Prostą słodką wersję śniadaniową przygotujecie z kaszy jaglanej dodając gruszkę, jagody goji i miód. Smacznego!


SKŁADNIKI

pół szklanki kaszy jaglanej

1½ szklanki wody

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka masła klarowanego

2 łyżeczki jagód goji suszonych

gruszka świeża

1 łyżka miodu

2 łyżki słonecznika

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
100
5%
Bialko
2,2g
1,5%
Weglow...
17,5g
8,8%
Tluszcze
2,7g
4,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną wsyp do suchego garnka i praż przez chwilę aż zacznie wydzielać charakterystyczny zapach. 
  2. Następnie zalej ją wrzątkiem, posól, dodaj cynamon, masło klarowane i jagody goji
  3. Wymieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez ok. pół godziny (aż kasza wchłonie całą wodę).
  4. Dodaj miód i wymieszaj.
  5. Danie przełóż do miseczek. Podawaj z pokrojoną w kawałki gruszką i pestkami słonecznika


Śniadaniowa kasza jaglana z gruszką Przepis

Śniadaniowa kasza jaglana z gruszką Przepis