ŚNIADANIOWA KASZA JAGLANA Z GRUSZKĄ Śniadaniowa kasza jaglana z gruszką KATEGORIE Śniadania Owocowe pyszności Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.58)12 Kasia@MilionSmaków W weekendy, kiedy mam więcej czasu rano, staram się nadrabiać zaległości w przygotowywaniu śniadań. Nigdzie mi się nie spieszy i mogę poświęcić pół godziny jeszcze w piżamie przygotowując coś bardziej czasochłonnego niż granola z mlekiem. Wiedząc jak ważne dla naszego zdrowia są różnorodne kasze, warto włączyć je również do menu śniadaniowego. Warto zacząć od wersji słodkich, które wydają się łatwiejsze do zaakceptowania przez osoby, którym generalnie kasze na śniadania nie pasują. Prostą słodką wersję śniadaniową przygotujecie z kaszy jaglanej dodając gruszkę, jagody goji i miód. Smacznego! SKŁADNIKI pół szklanki kaszy jaglanej1½ szklanki wodyszczypta soli1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka masła klarowanego2 łyżeczki jagód goji suszonych1 gruszka świeża1 łyżka miodu2 łyżki słonecznika Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 100 5% Bialko 2,2g 1,5% Weglow... 17,5g 8,8% Tluszcze 2,7g 4,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 369 18,5% Bialko 8g 5,4% Weglow... 64,6g 32,3% Tluszcze 10g 16,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Kaszę jaglaną wsyp do suchego garnka i praż przez chwilę aż zacznie wydzielać charakterystyczny zapach. Następnie zalej ją wrzątkiem, posól, dodaj cynamon, masło klarowane i jagody goji. Wymieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez ok. pół godziny (aż kasza wchłonie całą wodę). Dodaj miód i wymieszaj. Danie przełóż do miseczek. Podawaj z pokrojoną w kawałki gruszką i pestkami słonecznika.