ŚNIADANIOWE MUFFINKI ORZECHOWO-JABŁKOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 18
  • OCEŃ (średnia: 2.31)
Te rewelacyjne muffinki zapakujcie sobie na drugie śniadanie do pracy. Są bardzo pożywne, naszpikowane superskładnikami i smakują cudownie. Dodatek tartych jabłek dodaje im pulchności a orzechy i bakalie - smaku i wartości odżywczych. Ponadto żeby było zdrowiej mąkę pszenną wymieszałam z pełnoziarnistą.
Te muffinki nie tracą smaku nawet po kilku dniach więc możecie je śmiało upiec nawet na cały tydzień.
Jest to zmodyfikowana przeze mnie wersja przepisu z książki Elizy Mórawskiej "White plate - słodkie".


SKŁADNIKI

Ciasto

75 g mąki pszennej

75 g mąki pszennej pełnoziarnistej

120 g cukru trzcinowego

2 szt. jajek

2 szt. jabłek

80 ml oleju rzepakowego

50 g orzechów włoskich

40 g suszonej żurawiny

30 g wiórków kokosowych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół opakowania cukru waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka

40 g mąki pszennej

20 g płatków owsianych

30 g masła

10 g cukru trzcinowego

10 g słonecznika

10 g sezamu

1 łyżka miodu

1 łyżeczka oleju rzepakowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
294
14,7%
Bialko
4,7g
3,1%
Weglow...
34g
17%
Tluszcze
16g
26,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub wysmaruj tłuszczem. 
  2. Wszystkie składniki kruszonki połącz i wyrób ręką by powstała kruszonka. 
  3. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, orzechy włoskie posiekaj. 
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni (ja piekłam w termoobiegu). 
  5. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj olej rzepakowy i miksuj jeszcze przez chwilę. 
  6. Dodaj starte jabłka, orzechy włoskie, żurawinę, wiórki kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Całość wymieszaj żeby składniki się połączyły. 
  7. Ciasto wlej do foremek na muffiny, posyp je kruszonką. 
  8. Piecz przez ok. 20 minut. 


Śniadaniowe muffinki orzechowo-jabłkowe Przepis

Śniadaniowe muffinki orzechowo-jabłkowe Przepis