ŚRÓDZIEMNOMORSKIE ROLADKI SCHABOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 4.67)
Myślicie, że przygotowanie efektownie wyglądających (i smakujących!) roladek jest trudne lub czasochłonne? Nic bardziej mylnego. Wystarczy trochę wprawy w zawijaniu i można w krótkim czasie przygotować spory ich zapas.
Roladki możecie zrobić z różnych mięs jak również poeksperymentować z farszem. W tym przepisie proponuję wykorzystać schab. Mięso na początek marynujemy, dzięki czemu jest pysznie soczyste. Farsz śródziemnomorski bazuje na mozzarelli, suszonych pomidorach i oliwkach. Roladki zawijamy jak gołąbki, krótko podsmażamy a następnie pieczemy w piekarniku.
Danie pięknie prezentuje się na talerzu dlatego warto uwzględnić je w menu na wizytę gości.


SKŁADNIKI

Mięso

10 plasterków schabu (grubość jak na kotlety)

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka oleju rzepakowego

3 łyżki białego octu winnego (białego)

1 łyżeczka rozmarynu suszonego

1 łyżeczka tymianku suszonego

sól

100 ml wina czerwonego wytrawnego

Farsz

1½ opakowania sera mozzarella

8 szt. pomidorów suszonych

10 szt. oliwek zielonych

bazylia świeża

PRZYGOTOWANIE

  1. Kotlety schabowe rozbij tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą (dzięki temu nie zabrudzisz wszystkiego dookoła a mięso się nie porwie). Przyda się również kuchenny ręcznik do podłożenia pod deskę żeby ją ustabilizować. Kotlety powinny być cienkie ale uważaj aby ich nie porozrywać. 
  2. Mięso delikatnie oprósz solą.
  3. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, olej rzepakowy, ocet winny, rozmaryn i tymianek
  4. Dokładnie posmaruj marynatą wszystkie kotlety z obu stron i odstaw na minimum godzinę do lodówki. 
  5. Wszystkie składniki farszu pokrój drobno i wymieszaj.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. 
  7. Kotlety układaj kolejno na desce, nałóż farsz i zawiń jak gołąbki lub krokiety (z zakładkami po bokach do wewnątrz). Roladek nie musisz niczym wiązać ani spinać.
  8. Na dużej patelni dobrze rozgrzej olej. Ułóż roladki brzegiem do spodu - dzięki temu mięso ładnie się scali. 
  9. Roladki smaż krótko - po ok. 2 minuty z każdej strony.
  10. Następnie przełóż roladki do naczynia do zapiekania (bez przykrycia).
  11. Na patelnię po roladkach wlej czerwone wino i dokładnie wymieszaj z pozostałościami po smażeniu. Zagotuj. Tak przygotowanym sosem polej roladki. 
  12. Mięso piecz przez ok. 15 minut. 


Śródziemnomorskie roladki schabowe Przepis

Śródziemnomorskie roladki schabowe Przepis