ŚWIĄTECZNA GRANOLA Z CZEKOLADĄ I SUSZONYMI FIGAMI Świąteczna granola z czekoladą i suszonymi figami KATEGORIE Śniadania Boże Narodzenie Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 16 OCEŃ (średnia: 5)1 Kasia@MilionSmaków Święta Świętami ale śniadanie trzeba zjeść. Przygotowanie zawczasu dużego słoika granoli rozwiąże nam poranny problem - co zjeść? Podana z naturalnym jogurtem i suszonymi śliwkami pomoże w trawieniu świątecznych smakołyków. SKŁADNIKI 4 szklanki płatków owsianych¾ szklanki orzechów brazylijskich (macadamia)1 szklanka syropu klonowego50 g czekolady ciemnej 70-85%75 g fig (suszonych) PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni (ja piekę w termoobiegu). W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, posiekane orzechy brazylijskie i syrop klonowy. Granolę wyłóż cienką warstwą na blaszki piekarnikowe wyłożone papierem do pieczenia, wyrównaj. Jeżeli pieczesz w termoobiegu możesz wstawić do piekarnika dwie blachy jednocześnie. Piecz przez 15 minut. Po tym czasie delikatnie wymieszaj i piecz dalej przez ok. 10 minut. Wyjmij z piekarnika i przestudź. Dodaj posiekane ciemną czekoladę i suszone figi, wymieszaj i przesyp do słoika. Podawaj z mlekiem lub jogurtem naturalnym. Doskonale smakuje również samodzielnie wyjadana bezpośrednio ze słoika :)