ŚWIĄTECZNA GRANOLA Z CZEKOLADĄ I SUSZONYMI FIGAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 5)
Święta Świętami ale śniadanie trzeba zjeść. Przygotowanie zawczasu dużego słoika granoli rozwiąże nam poranny problem - co zjeść? Podana z naturalnym jogurtem i suszonymi śliwkami pomoże w trawieniu świątecznych smakołyków.


SKŁADNIKI

4 szklanki płatków owsianych

¾ szklanki orzechów brazylijskich (macadamia)

1 szklanka syropu klonowego

50 g czekolady ciemnej 70-85%

75 g fig (suszonych)

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni (ja piekę w termoobiegu). 
  2. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, posiekane orzechy brazylijskie i syrop klonowy
  3. Granolę wyłóż cienką warstwą na blaszki piekarnikowe wyłożone papierem do pieczenia, wyrównaj. Jeżeli pieczesz w termoobiegu możesz wstawić do piekarnika dwie blachy jednocześnie.
  4. Piecz przez 15 minut. 
  5. Po tym czasie delikatnie wymieszaj i piecz dalej przez ok. 10 minut. 
  6. Wyjmij z piekarnika i przestudź. 
  7. Dodaj posiekane ciemną czekoladę i suszone figi, wymieszaj i przesyp do słoika. 

Podawaj z mlekiem lub jogurtem naturalnym. Doskonale smakuje również samodzielnie wyjadana bezpośrednio ze słoika :)


Świąteczna granola z czekoladą i suszonymi figami Przepis

Świąteczna granola z czekoladą i suszonymi figami Przepis