ŚWIDERKI Z BOCZKIEM I SEREM
KATEGORIE
Przekąski
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 2.83)
Szybka, smaczna i ciekawie wyglądająca przekąska. Wymaga trochę uwagi podczas "skręcania" świderków, ale już przy drugim pasku nabiera się wprawy.
Doskonale smakują i na ciepło i na zimno są więc idealnym daniem na wszystkie spotkania i imprezy. Zwłaszcza do piwa ;)


SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasta francuskiego

8 plasterków wędzonego boczku (dużych)

50 g sera żółtego

jajko (żółtko)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
466
23,3%
Bialko
10,7g
7,1%
Weglow...
27,5g
13,7%
Tluszcze
34,7g
57,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozwiń ciasto francuskie dłuższym bokiem do krawędzi blatu na którym będziesz przygotowywać przekąskę
  2. Zaznacz połowę długości ciasta na dłuższym boku (np rysując cienką linię nożem uważając, żeby nie przeciąć ciasta)
  3. Kładź plasterki boczku wzdłuż krótszej krawędzi ciasta - plasterek boczku powinien być mniej więcej tej samej długości co ciasto
  4. Plasterki należy układać ciasno obok siebie, ale tak, żeby na siebie nie nachodziły. Układamy je tylko na jednej połowie ciasta drugą zostawiając pustą
  5. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach
  6. Dokładnie posyp boczek serem
  7. Ostrożnie złóż ciasto na pół, tak żeby wolny kawałek przykrył dokładnie boczek z serem
  8. Mocno dociśnij ciasto żeby przylegało do nadzienia
  9. Teraz najtrudniejsza część: bardzo ostrym nożem trzeba pociąć ciasto wzdłuż krótszego boku (wzdłuż plasterków boczku) na paski około 2 cm szerokości
  10. Każdy pasek lekko dociśnij na krawędziach powstałych po cięciu, żeby ciasto się lekko skleiło (łatwiej będzie skręcać)
  11. Złap za końce ciasta i skręcaj tak żeby powstało coś na kształt sprężyny (nasz świderek)
  12. Skręcone świderki najlepiej od razu wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie
  13. Roztrzepać żółtko w miseczce i posmarować nim świderki (np pędzelkiem)
  14. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni w termoobiegu


Świderki z boczkiem i serem Przepis

Świderki z boczkiem i serem Przepis

Świderki z boczkiem i serem Przepis