ŚWIDERKI Z BOCZKIEM I SEREM Świderki z boczkiem i serem KATEGORIE Przekąski CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 12 OCEŃ (średnia: 2.83)3 Michał@MilionSmaków Szybka, smaczna i ciekawie wyglądająca przekąska. Wymaga trochę uwagi podczas "skręcania" świderków, ale już przy drugim pasku nabiera się wprawy. Doskonale smakują i na ciepło i na zimno są więc idealnym daniem na wszystkie spotkania i imprezy. Zwłaszcza do piwa ;) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego8 plasterków wędzonego boczku (dużych)50 g sera żółtego1 jajko (żółtko) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 466 23,3% Bialko 10,7g 7,1% Weglow... 27,5g 13,7% Tluszcze 34,7g 57,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 180 9% Bialko 4,1g 2,8% Weglow... 10,6g 5,3% Tluszcze 13,4g 22,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Rozwiń ciasto francuskie dłuższym bokiem do krawędzi blatu na którym będziesz przygotowywać przekąskęZaznacz połowę długości ciasta na dłuższym boku (np rysując cienką linię nożem uważając, żeby nie przeciąć ciasta)Kładź plasterki boczku wzdłuż krótszej krawędzi ciasta - plasterek boczku powinien być mniej więcej tej samej długości co ciastoPlasterki należy układać ciasno obok siebie, ale tak, żeby na siebie nie nachodziły. Układamy je tylko na jednej połowie ciasta drugą zostawiając pustąSer zetrzyj na tarce o małych oczkachDokładnie posyp boczek seremOstrożnie złóż ciasto na pół, tak żeby wolny kawałek przykrył dokładnie boczek z seremMocno dociśnij ciasto żeby przylegało do nadzieniaTeraz najtrudniejsza część: bardzo ostrym nożem trzeba pociąć ciasto wzdłuż krótszego boku (wzdłuż plasterków boczku) na paski około 2 cm szerokościKażdy pasek lekko dociśnij na krawędziach powstałych po cięciu, żeby ciasto się lekko skleiło (łatwiej będzie skręcać)Złap za końce ciasta i skręcaj tak żeby powstało coś na kształt sprężyny (nasz świderek)Skręcone świderki najlepiej od razu wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebieRoztrzepać żółtko w miseczce i posmarować nim świderki (np pędzelkiem)Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni w termoobiegu