ŚWIEŻY SZPINAK Z PIECZARKAMI DUSZONY PO WŁOSKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.8)
Ten warzywny miks z domieszką sera brie świetnie sprawdzi się jako szybka i lekka kolacja. A smaku w nim co nie miara - świeży szpinak, aromatyczne pieczarki, suszone pomidory, czosnek... Wypróbujcie koniecznie.


SKŁADNIKI

200 g świeżego szpinaku

150 g pieczarek

6 szt. pomidorów suszonych

60 g sera brie

1½ szt. cebuli

2 ząbki czosnku świeżego

pieprz czarny mielony

papryka słodka mielona (zmielona)

oliwa z oliwek (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
77
3,9%
Bialko
4,1g
2,7%
Weglow...
6,2g
3,1%
Tluszcze
4,6g
7,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Na niewielkiej ilości oliwy podsmaż posiekaną cebulę
  2. Szpinak umyj i odsącz. 
  3. Pieczarki pokrój w cienkie plasterki. 
  4. Gdy cebula się zeszkli dodaj do niej drobno posiekany czosnek. Smaż przez około minutę.
  5. Dodaj pieczarki, dopraw pieprzem i zmieloną papryką. Duś do miękkości.
  6. Dodaj szpinak, kawałki suszonych pomidorów oraz kawałki sera brie
  7. Całość dokładnie wymieszaj i duś przez kilka minut. Od razu podawaj. 


Świeży szpinak z pieczarkami duszony po włosku Przepis

Świeży szpinak z pieczarkami duszony po włosku Przepis

Świeży szpinak z pieczarkami duszony po włosku Przepis