ŻEBERKA W COLI Żeberka w coli KATEGORIE Obiady Mięsne CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.43)7 Michał@MilionSmaków Moja walka z żeberkami trwała długo. Albo były za suche albo jakieś takie zbyt różowe w środku albo było z nimi coś innego zdecydowanie nie tak. To pierwszy przepis na żeberka, który wyszedł mi tak jak chciałem - prosty i dość znany (w wielu różnych wersjach) - przede wszystkim bardzo smaczny. SKŁADNIKI 1 kg żeberek wieprzowychpół szklanki ketchupu (najlepiej pikantnego)3 łyżki miodu1 szklanka coca-coli¼ łyżeczki soli¼ łyżeczki mielonego pieprzu PRZYGOTOWANIE Wymieszaj w misce składniki marynaty: coca-colę miód ketchup sól pieprz Umyj żeberka i włóż je do marynaty (dokładnie obtocz) Wstaw w zamkniętym pojemniku do lodówki - najlepiej na kilka godzin. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego i polej je resztą marynaty. Piecz między 45 a 60 minut w termoobiegu od czasu do czasu smarując marynatą z dna naczynia (ja nie przykrywam). Czy mięso jest gotowe najlepiej sprawdzić wbijając nóż obok kości. Powinien gładko przechodzić na drugą stronę.