ŻEBERKA W COLI


KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Moja walka z żeberkami trwała długo. Albo były za suche albo jakieś takie zbyt różowe w środku albo było z nimi coś innego zdecydowanie nie tak.
To pierwszy przepis na żeberka, który wyszedł mi tak jak chciałem - prosty i dość znany (w wielu różnych wersjach) - przede wszystkim bardzo smaczny.


SKŁADNIKI

1 kg żeberek wieprzowych

pół szklanki ketchupu (najlepiej pikantnego)

3 łyżki miodu

1 szklanka coca-coli

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

  1. Wymieszaj w misce składniki marynaty:
    1. coca-colę
    2. miód
    3. ketchup
    4. sól
    5. pieprz
  2. Umyj żeberka i włóż je do marynaty (dokładnie obtocz)
  3. Wstaw w zamkniętym pojemniku do lodówki - najlepiej na kilka godzin.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego i polej je resztą marynaty.
  6. Piecz między 45 a 60 minut w termoobiegu od czasu do czasu smarując marynatą z dna naczynia (ja nie przykrywam).
  7. Czy mięso jest gotowe najlepiej sprawdzić wbijając nóż obok kości. Powinien gładko przechodzić na drugą stronę.


Żeberka w coli Przepis

Żeberka w coli Przepis

DODAJ KOMENTARZ