ŻURAWINA Z GRUSZKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.67)
Żurawiny a w zasadzie dżemu z żurawiny używam głównie do mięs. Jest zbyt kwaskowaty i za mało słodki, żeby brać go na poważnie jako kandydata do smarowidła na kanapkę.
No chyba, że na tej kanapce znajduje się dobra pieczona szynka albo ser typu camembert ;)
Najczęściej robię żurawinę z pomarańczą, bo uważam, że te dwa smaki doskonale się uzupełniają. W ramach kuchennych eksperymentów powstała kiedyś wersja z gruszką i okazała się tak dobra, że na stałe znajdzie się w mojej kuchni. Spróbujcie, może wam też tak zasmakuje...


SKŁADNIKI

3 szt. gruszek konferencja

pół kg żurawiny

100 g cukru

3 łyżki miodu

¼ łyżeczki cynamonu

1 łyżka świeżego imbiru (startego)


Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
105
5,3%
Bialko
0,8g
0,5%
Weglow...
25,4g
12,7%
Tluszcze
0,2g
0,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz gruszki (skórka nie zmięknie wystarczająco podczas gotowania) i wytnij z nich gniazda nasienne.
  2. Przełóż je do garnka i zasyp żurawiną.
  3. Duś pod przykryciem około 15 minut (składniki muszą zmięknąć).
  4. Przełóż do blendera lub robota kuchennego i zmiksuj na masę w której dalej widać kawałki owoców.
  5. Przelej wszystko na patelnię.
  6. Dodaj miód, cukier, imbir i cynamon.
  7. Smaż często mieszając (inaczej może się szybko przypalić) aż konsystencja będzie odpowiednia.
  8. Najlepiej sprawdzić to przekładając pół łyżeczki dżemu na talerzyk. Po wystygnięciu powinien zrobić się gęsty i ciągnący.
  9. Smażenie potrwa około 25 minut.
  10. Pod koniec warto wyparzyć słoiki.
  11. Po przełożeniu do nich dżemu można je ustawić na nakrętce i dokładnie owinąć ręcznikiem. Wtedy powoli się wystudzą i zassają.
  12. W takim stanie można przechowywać słoiki między pół roku a rok.


Żurawina z gruszką Przepis

Żurawina z gruszką Przepis

DODAJ KOMENTARZ