ŻURAWINA Z GRUSZKĄ Żurawina z gruszką KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności Dodatki CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 3.97)32 Michał@MilionSmaków Żurawiny a w zasadzie dżemu z żurawiny używam głównie do mięs. Jest zbyt kwaskowaty i za mało słodki, żeby brać go na poważnie jako kandydata do smarowidła na kanapkę. No chyba, że na tej kanapce znajduje się dobra pieczona szynka albo ser typu camembert ;) Najczęściej robię żurawinę z pomarańczą, bo uważam, że te dwa smaki doskonale się uzupełniają. W ramach kuchennych eksperymentów powstała kiedyś wersja z gruszką i okazała się tak dobra, że na stałe znajdzie się w mojej kuchni. Spróbujcie, może wam też tak zasmakuje... SKŁADNIKI 3 szt. gruszek konferencjapół kg żurawiny100 g białego cukru3 łyżki miodu¼ łyżeczki cynamonu1 łyżka świeżego imbiru (startego) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 105 5,3% Bialko 0,8g 0,5% Weglow... 25,4g 12,7% Tluszcze 0,2g 0,3% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Obierz gruszki (skórka nie zmięknie wystarczająco podczas gotowania) i wytnij z nich gniazda nasienne. Przełóż je do garnka i zasyp żurawiną. Duś pod przykryciem około 15 minut (składniki muszą zmięknąć). Przełóż do blendera lub robota kuchennego i zmiksuj na masę w której dalej widać kawałki owoców. Przelej wszystko na patelnię. Dodaj miód, cukier, imbir i cynamon. Smaż często mieszając (inaczej może się szybko przypalić) aż konsystencja będzie odpowiednia. Najlepiej sprawdzić to przekładając pół łyżeczki dżemu na talerzyk. Po wystygnięciu powinien zrobić się gęsty i ciągnący. Smażenie potrwa około 25 minut. Pod koniec warto wyparzyć słoiki. Po przełożeniu do nich dżemu można je ustawić na nakrętce i dokładnie owinąć ręcznikiem. Wtedy powoli się wystudzą i zassają. W takim stanie można przechowywać słoiki między pół roku a rok.