ŻURAWINA Z POMARAŃCZĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4)
Żurawina idealnie sprawdza się do wielu rodzajów mięs, ale także do takich dań jak camembert z patelni czy grillowany ser Haloumi.
Ta wersja jest nieco inna od tradycyjnej - z dodatkiem miodu i pomarańczy, które dodają do smaku żurawiny doskonały posmak.


SKŁADNIKI

pół kg żurawiny

100 g białego cukru

75 ml miodu

3 szt. pomarańczy

1 łyżeczka soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
87
4,4%
Bialko
0,9g
0,6%
Weglow...
21,6g
10,8%
Tluszcze
0,1g
0,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pomarańcze potnij w kawałki i włóż do garnka
  2. Dodaj żurawinę
  3. Podduś około 10 minut
  4. Przełóż do blendera i miksuj między 10 a 15 sekund - nie chcemy, żeby masa była całkiem płynna
  5. Przelej na patelnię
  6. Smaż mieszając 10 minut
  7. Dodaj cukier, miód i sól
  8. Smaż aż do odparowania zbędnej wody (około 25 minut) często mieszając
  9. Przelej do wyparzonych słoików
  10. Słoiki zakręć (szczelnie), odwróć do góry dnem i zostaw na noc przykryte np ręcznikiem
  11. Można też słoiki wypasteryzować


Żurawina z pomarańczą Przepis

Żurawina z pomarańczą Przepis

Żurawina z pomarańczą Przepis