ŻUREK Żurek KATEGORIE Obiady Zupy Kuchnia polska Wielkanoc CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.85)10 Michał@MilionSmaków Żurek kojarzy mi się przede wszystkim z Wielkanocą. Co roku pojawia się u nas na rodzinnym stole. Mimo, że jest to danie typowo świąteczne, jest tak dobry, że warto go zrobić od czasu do czasu poza świętami. Ta wersja jest zrobiona całkowicie w domu. Od podstawy dania, którą jest zakwas do dodatków jak biała kiełbasa. Te przepisy też wkrótce pojawią się na naszym blogu. SKŁADNIKI 1 cebula4 szt. ziemniaków2 szt. kiełbasy (białej)200 g wędzonego boczku4 szt. jajekpół l zakwasu na żur1 łyżka majerankusólpieprz czarny mielony100 ml śmietany kremówki 36% PRZYGOTOWANIE Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na patelniJajka ugotuj na twardoDo garnka wlać zakwas na żur i dolać pół litra wodyZiemniaki pokroić w kostkę około 1 centymetra i dorzuć do żurkuBoczek pokrój w kostkę o boku około pół centymetra di dodaj do garnkaDorzuć cebulęDodaj sól, pieprz i zagotujGotować aż ziemniaki będą miękkieDodaj śmietanę i majeranek i dobrze wymieszajPodawać z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą i jajkiem pokrojonym w kostkę