ŻUREK
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.85)
Żurek kojarzy mi się przede wszystkim z Wielkanocą. Co roku pojawia się u nas na rodzinnym stole. Mimo, że jest to danie typowo świąteczne, jest tak dobry, że warto go zrobić od czasu do czasu poza świętami.
Ta wersja jest zrobiona całkowicie w domu. Od podstawy dania, którą jest zakwas do dodatków jak biała kiełbasa. Te przepisy też wkrótce pojawią się na naszym blogu.


SKŁADNIKI

cebula

4 szt. ziemniaków

2 szt. kiełbasy (białej)

200 g wędzonego boczku

4 szt. jajek

pół l zakwasu na żur

1 łyżka majeranku

sól

pieprz czarny mielony

100 ml śmietany kremówki 36%

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na patelni
  2. Jajka ugotuj na twardo
  3. Do garnka wlać zakwas na żur i dolać pół litra wody
  4. Ziemniaki pokroić w kostkę około 1 centymetra i dorzuć do żurku
  5. Boczek pokrój w kostkę o boku około pół centymetra di dodaj do garnka
  6. Dorzuć cebulę
  7. Dodaj sól, pieprz i zagotuj
  8. Gotować aż ziemniaki będą miękkie
  9. Dodaj śmietanę i majeranek i dobrze wymieszaj
  10. Podawać z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą i jajkiem pokrojonym w kostkę


Żurek Przepis

Żurek Przepis

Żurek Przepis