AMBASADOR
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 18
  • OCEŃ (średnia: 5)
Gdy skończy się sezon na świeże owoce czas na ciasta z tego co jest dostępne przez cały rok. Wybór padł na brzoskwinie i ciasto Ambasador. Bardzo stary przepis z zeszytu z przepisami mojej mamy. Bardzo pracochłonny, ale efekt wart jest odrobiny starań.


SKŁADNIKI

Ciasto

7 szt. jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej (tortowej)

1 opakowanie kisielu cytrynowego

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

6 szt. żółtek

3 szklanki mleka 2%

pół opakowania brzoskwiń z puszki (odsączonych z soku)

1½ szklanki cukru

2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru

2 opakowania masła

2 łyżki kakao ciemnego

1 opakowanie czekolady ciemnej 70-85%

Polewa

pół opakowania brzoskwiń z puszki (odsączonych z soku)

1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej

bułka tarta (do pieczenia)

masło (do wysmarowania blachy)

Poncz

3 łyżki soku z cytryny (z 1 cytryny)

100 ml syropu brzoskwiniowy (ten który został z puszki brzoskwiń)

50 ml wódki

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
261
13%
Bialko
3,8g
2,6%
Weglow...
29,4g
14,7%
Tluszcze
13,8g
23%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

 
Ciasto:
  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i przygotuj formę prostokątną 35 x 20 cm
  2. Jajka rozdziel na białka i żółtka
  3. Białka ubij mikserem na sztywną pianę dodając stopniowo cukier
  4. Po ubiciu dodaj żółtka, przesianą mąkę, kisiel i proszek do pieczenia i wymieszaj mikserem na niskich obrotach
  5. Blachę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą
  6. Ciasto wyłóżć na blachę i piecz 40 minut w temperaturze 175 stopni
  7. Po ostudzeniu przekrój ciasto na pół (wzdłuż) i nasącz ponczem
Poncz:
  1. Dobrze wymieszaj sok z cytryny, syrop z brzoskwiń i wódkę
  2. Odstaw
Krem:
  1. Dwie i pół szklanki mleka zagotuj z cukrem
  2. Pozostałe mleko wymieszaj z żółtkami a następnie roztrzep z budyniami
  3. Wlej do gorącego mleka i zagotuj
  4. Po schłodzeniu kremu dodaj dwie kostki masła i utrzyj (można mikserem na małych obrotach)
  5. Rozdziel na dwie równe części
  6. Pierwszą wymieszaj z pokrojonymi brzoskwiniami, drugą z kakao i startą na tarce czekoladą
Całość:
  1. Na blachę wyłóż jedną połówkę ciasta
  2. Wylej na nie krem z czekoladą
  3. Przykryj drugą częścią ciasta
  4. Przykryj ciasto jasnym kremem
  5. Udekoruj kawałkami brzoskwiń i zalej zimną galaretką
  6. Odstaw do lodówki aż stężeje
 


Ambasador Przepis

Ambasador Przepis

DODAJ KOMENTARZ