AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI Z JEŻYNAMI Amerykańskie naleśniki z jeżynami KATEGORIE Śniadania Obiady Kolacje Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.81)8 Michał@MilionSmaków Coś w sam raz na syte śniadanie. Puszyste naleśniki w amerykańskim stylu przekładane serkiem i świeżymi jeżynami. Historia amerykańskich naleśników sięga XVII wieku, kiedy osadnicy Holenderscy wprowadzali swoją kuchnię na nowym kontynencie. W odróżnieniu od najpopularniejszych w Polsce dość cienkich naleśników, te są grubsze i bardziej puszyste. SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej1½ szklanki mleka 2%50 g masła2 łyżki cukru trzcinowego2 szt. jajek3 łyżeczki proszku do pieczenia2 szczypty soli1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego100 g jeżyn Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 184 9,2% Bialko 7g 4,7% Weglow... 23,8g 11,9% Tluszcze 6,6g 10,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 983 49,1% Bialko 37,5g 25% Weglow... 126,9g 63,4% Tluszcze 35g 58,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Na patelni rozpuść masło na małym ogniu (nie może się przypalić)Wymieszaj w miseczce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sólDo drugiej miski wbij jajkaDodaj mleko i masłoDobrze wymieszajPołącz zawartość dwóch misek i wymieszaj widelcem lub miseremOdstaw na 5 minutRozgrzej patelnię (bez tłuszczu)Wlewaj ciasto w takiej ilości, żeby uformowało placek takiej wielkości na jaką masz ochotę (niekoniecznie na całą patelnię)Naleśnik smaży się z jednej strony około 3 minut (szybko rośnie i na jego powierzchni zaczynają pojawiać się dziurki)Po przewróceniu na drugą stronę smaż około 2 minutPo usmażeniu kładź naleśniki na talerzu, smaruj serkiem i kładź jeżyny przecięte na półCztery do pięciu naleśników o średnicy 20 cm to idealna porcja na osobę ;)Na górę zostaw łyżkę serka i kilka jeżyn