AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI Z MĄKI JAGLANEJ Z BANANEM I SYROPEM KLONOWYM Amerykańskie naleśniki z mąki jaglanej z bananem i syropem klonowym KATEGORIE Śniadania Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.1)10 Michał@MilionSmaków Nieco zdrowsza wersja pysznych, puszystych naleśników w stylu amerykańskim. Zwykła mąka pszenna została tutaj zastąpiona bardzo zdrową mąką jaglaną. Naleśniki nic na tym nie tracą, a wręcz zyskują ciekawy posmak. Jako nadzienie posłużą nam banany w połączeniu z syropem klonowym, który jest tutaj naturalną substancją słodzącą. Połączenie wychodzi pyszne a takie śniadanie jest naprawdę sycące i stanowi naprawdę dobry początek dnia. SKŁADNIKI 2 szt. bananów1¾ szklanki mąki jaglanej50 g masła2 szt. jajek2 szczypty soli2 łyżeczki cukru trzcinowego3½ łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki syropu klonowego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 225 11,2% Bialko 5,4g 3,6% Weglow... 34g 17% Tluszcze 7,4g 12,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 968 48,4% Bialko 23,1g 15,4% Weglow... 146,2g 73,1% Tluszcze 31,7g 52,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Rozpuść masło w rondelku (na małym ogniu)Wymieszaj w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sólWbij jajkaCałość bardzo dokładnie wymieszaj (mikserem albo widelcem)Odstaw na 5 do 10 minut i dobrze rozgrzej patelnięWlewaj ciasto na patelnię (około 1 chochli) tak żeby naleśniki nie zajmowały całej patelni (lepiej rosną i łatwiej przewracać)Smaż około 3 minut (aż pojawią się dziurki na górze naleśnika)Przewróć i smaż około 2 minutNaleśniki kładź na talerzu i układaj na nich plasterki bananówPo ułożeniu na sobie 4 do 5 naleśników polej je dwoma łyżkami syropu klonowego i podawaj na stół ;)