APFELSTRUDEL


KATEGORIE
Słodkości
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 4)
Chrupiące, rozpadające się ciasto filo, jabłkowo-biszkoptowe nadzienie z przyjemnym rumowym aromatem a do tego delikatnie spieniony waniliowy sos. Austriacki strudel jabłkowy to prawdziwe niebo w gębie.
Do jego przygotowania wykorzystałam gotowe ciasto filo co zaoszczędziło mi sporo pracy. Pozostaje więc tylko przygotowanie nadzienia, zwinięcie strudla i upieczenie. Sos może wydawać się zbędny ale zachęcam żeby go nie pomijać - jest naprawdę przepyszny i znika w mgnieniu oka wyjadany łyżeczką z lodówki ;)
Pomysł z Kukbuka.


SKŁADNIKI

Ciasto

1 kg jabłek (kwaśnych)

10 szt. biszkoptów (okrągłych)

50 ml rumu (jasnego)

100 g masła

1 opakowanie ciasta filo (phyllo)

jajko

1 łyżka cukru trzcinowego

2 łyżeczki cynamonu

Sos

200 ml śmietany kremówki 36%

2 szt. żółtek

1 łyżka cukru

laska wanilii

PRZYGOTOWANIE

  1. Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni. 
  3. Na dużej patelni roztop 30 g masła, dodaj pokrojone jabłka, cynamon i cukier. Polej rumem i smaż przez 5 minut. 
  4. Do jabłek dodaj pokruszone biszkopty i wymieszaj. 
  5. Pozostałe masło rozpuść. 
  6. Pięć płatów ciasta filo ułóż równo na sobie (na dużej piekarnikowej blaszce), smarując każdy płat rozpuszczonym masłem.
  7. Na cieście rozłóż równą warstwę jabłek po czym zwiń całość w roladę. 
  8. Wierzch ciasta posmaruj dokładnie roztrzepanym jajkiem
  9. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 15 minut. 
  10. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i wydłub nożem ziarenka. Wrzuć je do garnka z śmietaną kremówką i zagotuj. Gotuj przez ok. 10 minut.
  11. Cukier dokładnie zmiksuj z żółtkami trzymając mikser nieruchomo nad pochyloną miską - miksowana w ten sposób masa będzie bardziej jasna i puszysta. 
  12. Śmietanę przestudź nieco, dodaj ubite żółtka, wymieszaj i podgrzewaj przez ok. 3 minuty - nie gotuj. 
  13. Gotowy sos po przestudzeniu przechowuj w lodówce. 
  14. Podawaj najlepiej na ciepło - z zimnym sosem. 


Apfelstrudel Przepis

Apfelstrudel Przepis

Apfelstrudel Przepis

DODAJ KOMENTARZ