BAŻANT DUSZONY Z PIECZARKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Mięso z bażanta nie jest łatwe do zdobycia ale jeżeli Wam się uda wypróbujcie jego wariant duszony. Ta technika zdecydowanie najbardziej podkreśla smak tego delikatnego mięsa i przy okazji nie pozwala mu się wysuszyć (a o to łatwo!).
Ja bażanta dusiłam z warzywami i odrobiną boczku w bulionie i czerwonym winie. Temu daniu trzeba dać czas - niech spokojnie dusi się w garnku nawet przez 2 godziny aż będziecie mieć pewność, że jest idealnie miękkie. Do podania polecam jęczmienną kaszą, którą można polać sosem z duszenia mięsa.


SKŁADNIKI

pół bażanta

marchewka

80 g wędzonego boczku

2 łyżki mąki orkiszowej

150 ml bulionu warzywnego

150 ml wina czerwonego wytrawnego

100 g pieczarek

pół łyżeczki tymianku suszonego

liść laurowy

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
141
7%
Bialko
11,2g
7,5%
Weglow...
2,3g
1,2%
Tluszcze
7,9g
13,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kawałki bażanta oprósz solą i pieprzem.
  2. Marchewkę oczyść i pokrój w kostkę. 
  3. Do dużego garnka wrzuć pokrojony w kostkę boczek. Smaż aż się zarumieni, po czym wyjmij go łyżką cedzakową. 
  4. Do garnka włóż mięso i obsmaż krótko z wszystkich stron.
  5. Mięso posyp mąką orkiszową i smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
  6. Do garnka wlej bulion i czerwone wino. Dodaj marchewkę. tymianek, liść laurowy i pieprz
  7. Danie zagotuj po czym duś na małym ogniu przez 1 godzinę. 
  8. Dorzuć usmażony boczek i pokrojone w plasterki pieczarki.
  9. Danie duś dalej aż mięso będzie całkiem miękkie (ok. 1 godzinę). Sprawdzaj co jakiś czas czy płyn nie wyparował - wówczas dolej trochę wody. 
  10. Podawaj z kaszą jęczmienną polaną sosem z duszenia mięsa lub innymi ulubionymi dodatkami. 


Bażant duszony z pieczarkami Przepis

Bażant duszony z pieczarkami Przepis

DODAJ KOMENTARZ