BABKA DYNIOWO-POMARAŃCZOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 110 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 3.33)
Pyszna, wilgotna babka, która znika w mgnieniu oka. Jeżeli lubicie babkowe wypieki koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przyda się w sezonie na dynię lub poza jeżeli zamroziliście zapasy.


SKŁADNIKI

500 g dyni

1 szklanka oleju z pestek winogron

1 szklanka cukru trzcinowego

4 szt. jajek

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

1 szklanka mąki orkiszowej

4 łyżki syropu (melasy) z granatów (lub z karobu)

3 łyżki skórki pomarańczowej (najlepiej świeżo startej z pomarańczy)

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki kardamonu (mielonego)

pół łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej

pół łyżeczki imbiru mielonego

PRZYGOTOWANIE

  1. Dynię pokrój w mniejsze kawałki, obierz i upiecz do miękkości (jeżeli masz odmianę hokkaido to nie musisz jej obierać). Następnie zmiksuj na puree. 
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z termoobiegiem.
  3. Keksówkę o wymiarach 30x11 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  4. Olej z pestek winogron utrzyj z cukrem. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku.
  5. Miksując na najmniejszych obrotach dodawaj po kolei: puree z dyni, melasę, skórkę pomarańczową, mąki, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Miksuj aż składniki się połączą. 
  6. Ciasto wyłóż do przygotowanej wcześniej keksówki i piecz przez ok. 1 godzinę. 


Babka dyniowo-pomarańczowa Przepis