BABKA WIELKANOCNA GOTOWANA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Przepis z "zeszytu" mamy :)
Babka jaką pamiętam z dzieciństwa gotowana w zamykanej formie w garnku z wodą co nadaje jej specyficzną, nieco zbitą konsystencję. To chyba danie, które najbardziej kojarzy mi się z Wielkanocą.


SKŁADNIKI

Ciasto

250 g margaryny

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 szklanka mąki pszennej

1 opakowanie proszku do pieczenia (pojedyncze)

pół aromatu migdałowego (lub pomarańczowy)

6 szt. jajek

Polewa

czekolada ciemna 70-85% (tabliczka)

PRZYGOTOWANIE

  1. Margarynę i cukier ucierać wbijając stopniowo 6 żółtek. Dokładnie utrzeć.
  2. Dodać mąki, proszek i aromat i ucierać jeszcze przez chwilę.
  3. W międzyczasie zagotować wodę w dużym garnku (tyle żeby po włożeniu formy z babką sięgała do wysokości ciasta).
  4. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z utartą masą.
  5. Zamykaną formę do babki wysmarować oliwą lub margaryną i posypać bułką tartą.
  6. Ciasto włożyć do formy. Zamkniętą formę włożyć do garnka z gotującą wodą.
  7. Gotować przez godzinę.
  8. Po godzinie wyłożyć babkę z formy na talerz. Ostudzić.
  9. Na patelni rozpuścić tabliczkę ciemnej czekolady. Dokładnie polać babkę czekoladą.


Babka wielkanocna gotowana Przepis

Babka wielkanocna gotowana Przepis

DODAJ KOMENTARZ