BABKA Z MAJONEZEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 55 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 2.75)
Przepis na puszystą, lekką babkę z zeszytu mojej mamy. Niezawodna w okresie wielkanocnym i nie tylko. Nazwa nie brzmi zachęcająco, jednak w smaku majonez nie jest w ogóle wyczuwalny.
Ze stołu znika momentalnie:)


SKŁADNIKI

4 szt. jajek (osobno białka i żółtka)

1 szklanka białego cukru

pół szklanki mąki pszennej (tortowej)

pół szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki majonezu

aromat śmietankowy (kilka kropli)

cukier puder (opcjonalnie do posypania)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
288
14,4%
Bialko
6,4g
4,3%
Weglow...
53,6g
26,8%
Tluszcze
4,7g
7,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Białka ubić na pianę, dodać cukier, następnie żółtka i zmiksować do połączenia składników.
  2. Ubijając dalej wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
  3. Na samym końcu dodać majonez i kilka kropli olejku śmietankowego.
  4. Wszystko delikatnie wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem formy do babek z kominem.
  5. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni w pozycji termoobieg.
  6. Po lekkim ostudzeniu i wyjęciu z formy można posypać cukrem pudrem.


Babka z majonezem Przepis

Babka z majonezem Przepis

Babka z majonezem Przepis