BABKA Z NADZIENIEM PECANOWO-KLONOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 4.2)
Wspaniała, maślana babka z nadzieniem pecanowym idealnie sprawdzi się jako wielkanocny przysmak. Orzechowe wnętrze z syropem klonowym i cynamonowym aromatem wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie do wypróbowania!
Przepis z książki Nigelli Lawson.


SKŁADNIKI

Nadzienie

75 g mąki pszennej

30 g masła (miękkiego)

150 g orzechów pecan (posiekanych)

125 ml syropu klonowego

1 łyżeczka cynamonu

Ciasto

300 g mąki pszennej

125 g masła (miękkiego)

150 g białego cukru

2 szt. jajek

250 ml śmietany 12%

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cukru pudru (do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wysmarować foremkę o średnicy około 24-25 cm z tulejką pośrodku bezwonnym tłuszczem.
  2. Zrobić nadzienie do ciasta mieszając najpierw widelcem mąkę z masłem aż mieszanina uzyska konsystencję kruszonki.
  3. Następnie wmieszać cynamon, posiekane orzechy pecan i syrop klonowy. Odstawić na bok.
  4. Przystąpić do zrobienia ciasta: wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
  5. Utrzeć masło z cukrem do puszystości, następnie wmieszać łyżkę sypkich składników, jajko, kolejną łyżkę mąki z proszkiem i sodą i drugie jajko.
  6. Dodać resztę mąki z proszkiem i sodą, cały czas mieszając, a na koniec dołożyć śmietanę. Ciasto powinno być dosyć gęste.
  7. Włożyć do natłuszczonej foremki trochę ponad połowę ciasta. Rozprowadzić je wzwyż po ściankach i wokół tulejki pośrodku formy aby lepkie nadzienie nie rozlało się po ściankach.
  8. Nałożyć nadzienie do wgłębienia w cieście, a następnie pokryć je pozostałym ciastem.
  9. Wygładzić powierzchnie i wstawić babkę do piekarnika na około 35-40 minut (ciasto sprawdzić patyczkiem).
  10. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i wyłożyć ciasto z foremki.
  11. Po całkowitym ostygnięciu posypać cukrem pudrem.


Babka z nadzieniem pecanowo-klonowym Przepis

Babka z nadzieniem pecanowo-klonowym Przepis

Babka z nadzieniem pecanowo-klonowym Przepis