BAGIETKA PO WIETNAMSKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.67)
Zwykła bagietka zmieniona w niezwykłe danie dzięki dodatkom wykonanym w stylu kuchni wietnamskiej.
Ciekawe połączenie i szybka i prosta przygoda z kuchnią azjatycką. Danie jest sycące i odżywcze.
Uwaga: lepiej marynować tofu i warzywa dłużej, np godzinę lub 1.5 godziny, ale 20 minut już wystarczy.


SKŁADNIKI

marchewka

pół świeżego ogórka szklarniowego

tofu wędzone

bagietka pszenna

1 łyżka oleju arachidowego (do smażenia)

4 łyżki masła orzechowego

2 liście sałaty masłowej

2 łyżki świeżych liści kolendry

2 łyżki świeżej mięty pomarańczowej

Sos I

pół papryki Cayenne

pół łyżki octu ryżowego

pół łyżki wody

2 łyżki syropu z agawy

Sos II

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżeczka syropu z agawy

pół łyżeczki papryki chilli mielonej

pół łyżeczki imbiru mielonego

PRZYGOTOWANIE

  1. Na początek przygotuj marynatę do warzyw po prostu miesząjąc wszystkie jej składniki razem: drobno posiekaną papryczkę chili, ocet ryżowy, syrop z agawy i wodę.
  2. Pokrój marchewkę i ogórki w julienne (paski o długości około 4 centymetrów i szerokości/wysokości około milimetra lub dwóch).
  3. Zalej warzywa marynatą i odstaw na minimum 20 minut.
  4. Teraz czas na tofu. Pokrój je na kostkę o boku około centymetra.
  5. Następnie zalej marynatą (chili, imibir, syrop z agawy i sos sojowy dobrze wymieszane) i odstaw na minimum 20 minut.
  6. Na patelni rozgrzej olej arachidowy i włóż odcedzone tofu (nie wylewaj marynaty).
  7. Smaż w dość wysokiej temperaturze około 2-3 minut aż boki tofu się przyrumienią.
  8. Wlej marynatę i duś około 4-5 minut na mniejszym ogniu aż sos zgęstnieje.
  9. Przekrój bagietkę na pół wzdłuż a następnie na kawałki, które najlepiej Ci pasują na kanapkę ;)
  10. Posmaruj masłem orzechowym zarówno górę jak i dół bagietki.
  11. Na jednej części ułóż sałatę, liście kolendry i mięty, tofu oraz dobrze odcedzone warzywa.
  12. Złóż kanapki i gotowe - można jeść od razu albo spakować na wynos ;)  


Bagietka po wietnamsku Przepis

Bagietka po wietnamsku Przepis

Bagietka po wietnamsku Przepis

DODAJ KOMENTARZ