BAKŁAŻAN PO FLORENCKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Pyszna i lekka zapiekanka z bakłażana, mozzarelli i parmezanu z sosem pomidorowym.
Uwaga: bakłażan, nazywany również psianką podłużną lub gruszką miłosną uważany jest za afrodyzjak :)


SKŁADNIKI

bakłażan (nieduży)

125 g sera mozzarella

60 g sera parmezanu

cebula (mała)

1 ząbek czosnku świeżego

200 ml przecieru pomidorowego

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

1 łyżeczka suszonego oregano

2 łyżki świeżej bazylii

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
98
4,9%
Bialko
6,9g
4,6%
Weglow...
5,8g
2,9%
Tluszcze
5,4g
9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Bakłażana umyć, pokroić w podłużne plastry (nie obierać!), lekko posolić i grillować na patelni grillowej. Grillujemy aż pojawią się ciemne paski, pilnując, żeby nie zmiękł za bardzo.
  2. W międzyczasie w garnuszku rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać drobno pokrojony czosnek a następnie przecier pomidorowy
  3. Doprawić świeżo zmieloną solą, pieprzem oraz oregano. Smażyć ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. 
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
  5. Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć połowę sosu pomidorowego, następnie plastry bakłażana. Nałożyć pozostały sos.
  6. Na wierzch położyć ser mozzarella pokrojony w plastry, posypać startym parmezanem i listkami bazylii.
  7. Zapiekać w piekarniku ok. 30 minut.
  8. Po wyjęciu udekorować listkami świeżej bazylii.


Bakłażan po florencku Przepis

Bakłażan po florencku Przepis

DODAJ KOMENTARZ