BARSZCZ MOJEJ MAMY Barszcz mojej mamy KATEGORIE Kuchnia polska Napoje i drinki Boże Narodzenie Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 100 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 3.67)3 Beata@MilionSmaków Kolejną z potraw wigilijno-świątecznych jest barszcz. U mnie od lat robi go moja mama i to jej przepis prezentuję poniżej. Aromatyczny, delikatny w smaku i odpowiednio doprawiony znakomicie komponuje się z innymi świątecznymi daniami. SKŁADNIKI 4 szt. buraków1 marchewka1 pietruszka40 g wędzonego boczku3 łyżki majeranku8 szt. ziela angielskiego8 szt. liści laurowych8 szt. mielonego pieprzu (ziarenek)8 łyżek octu balsamicznego (lub winnego)1 ząbek czosnku świeżegosól2 l wody PRZYGOTOWANIE Buraki i boczek pokroić w plastry i włożyć do dużego garnka. Dodać resztę składników, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny. W trakcie gotowania próbować i doprawić jeszcze raz do smaku octem (jeśli potrzeba) i solą.