BARSZCZ MOJEJ MAMY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 100 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 5)
Kolejną z potraw wigilijno-świątecznych jest barszcz. U mnie od lat robi go moja mama i to jej przepis prezentuję poniżej. Aromatyczny, delikatny w smaku i odpowiednio doprawiony znakomicie komponuje się z innymi świątecznymi daniami.


SKŁADNIKI

4 szt. buraków

marchewka

pietruszka

40 g wędzonego boczku

3 łyżki majeranku

8 szt. ziela angielskiego

8 szt. liści laurowych

8 szt. mielonego pieprzu (ziarenek)

8 łyżek octu balsamicznego (lub winnego)

1 ząbek czosnku świeżego

sól

2 l wody

PRZYGOTOWANIE

  1. Buraki i boczek pokroić w plastry i włożyć do dużego garnka.
  2. Dodać resztę składników, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
  3. W trakcie gotowania próbować i doprawić jeszcze raz do smaku octem (jeśli potrzeba) i solą.


Barszcz mojej mamy Przepis

Barszcz mojej mamy Przepis

DODAJ KOMENTARZ