BEZGLUTENOWE CIASTO BAKALIOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 14
  • OCEŃ (średnia: 1.5)
Baaardzo bakaliowe ciasto, idealne na kawy w zimowe popołudnia. Ciasto jest bezglutenowe, zamiast mąki znajdziemy w nim duże ilości różnorodnych bakalii. Zaskoczyć może lekko czekoladowy smak, mimo że w cieście nie ma czekolady.
Ciasto jest bardzo słodkie (to dzięki bakaliom) więc jedynym kawałkiem bez problemu zaspokoicie apetyt na cukier.


SKŁADNIKI

czarna herbata (w torebce)

550 g daktyli suszonych

50 g śliwek suszonych

120 g kandyzowanych czereśni

100 g suszonej żurawiny

100 g cukru trzcinowego

200 g oleju kokosowego

2½ łyżeczki cynamonu

2½ łyżeczki imbiru mielonego

150 g dżemu z nektarynek

360 g migdałów (zmielonych)

4 szt. jajek

PRZYGOTOWANIE

  1. Torebkę czarnej herbaty zalej 300 ml wrzątku, zaparz i wyjmij torebkę. 
  2. Daktyle i suszone śliwki pokrój w kawałki, kandyzowane czereśnie przekrój na połówki. Wrzuć wszystko do dużego garnka. 
  3. Do garnka dodaj herbatę, żurawinę, cukier trzcinowy, olej kokosowy, cynamon, imbir i dżem z nektarynek. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie odstaw na pół godziny.
  4. Spód okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni (ja piekłam w termoobiegu). 
  6. W dużej misce wymieszaj zmielone migdały z rozkłóconymi jajkami. Dodaj wcześniej podgrzane, ostudzone owoce i całość dokładnie wymieszaj. 
  7. Ciasto przełóż do foremki, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę i 10 minut. 
  8. Po upieczeniu wyjmij z foremki i ostudź na kratce. 


Bezglutenowe ciasto bakaliowe Przepis

Bezglutenowe ciasto bakaliowe Przepis

DODAJ KOMENTARZ