BEZY Z CUKREM TRZCINOWYM Bezy z cukrem trzcinowym KATEGORIE Słodkości CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.72)76 Michał@MilionSmaków To w zasadzie jest przepis na klasyczne bezy ale z użyciem ciemnego cukru trzcinowego. Bezy robione z takich składników robią się ciemne, ale są tak samo dobre jak te tradycyjne. Czasami taki kolor sprawdzi się lepiej w daniach gdzie bezy są dodatkiem - cukier trzcinowy nadaje tez im specyficzny posmak. SKŁADNIKI 4 szt. białek jajekszczypta soli1 łyżeczka białego octu winnego200 g cukru trzcinowego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 252 12,6% Bialko 4,4g 3% Weglow... 57,8g 28,9% Tluszcze 0,1g 0,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 216 10,8% Bialko 3,8g 2,5% Weglow... 49,7g 24,9% Tluszcze 0,1g 0,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Rozgrzej piekanik do 180 stopni. Zimne (koniecznie) białka wlej do miski i dodaj szczyptę soli. Ubij mikserem na sztywną pianę. Zmniejsz nieco obroty miksera i dodaj ocet. Dodawaj po łyżeczce cukru cały czas miskując az dokładnie wymiesza się z białkiem i powstanie gęsta błyszcząca masa. Przełóż masę łyżką na blachę z papierem do pieczenia (wielkość bezy zależy od Twoich upodobań, ja robię takie wielkości pięści). Piecz w termoobiegu 5 minut a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni. W tej temperaturze trzymaj około 90 minut. Bezy powinny się suszyć minimum godzinę powoli - najlepiej lekko otworzyć piekarnik i zostawić je na kilka godzin (np na noc).