BIRCHER MUSLI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Słynne śniadanie szwajcarskiego dietetyka doczekało się wielu interpretacji. I dobrze - bo jest to jedna z najbardziej odżywczych i polecanych śniadań. Duża ilość wartościowych węglowodanów, do tego owoce (świeże i/lub suszone), orzechy i jogurt.
Płatków nie gotujemy, tylko zalewamy wodą wieczorem i zostawiamy na noc aby zmiękły - w ten sposób zostaje w nich jeszcze więcej cennych witamin i minerałów.
Poniżej moja wersja.


SKŁADNIKI

¾ szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych

¾ szklanki wody

1 łyżeczka nasion chia

2 łyżki jagód goji suszonych

4 szt. moreli suszonych

jabłko (nieduże)

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki imbiru mielonego

pół szklanki jogurtu naturalnego

2 łyżki migdałów

PRZYGOTOWANIE

Uwaga: podane ilości składników dotyczą dwóch porcji, podziel je równo na dwie miseczki. 

  1. Wieczorem do dwóch miseczek wsyp płatki owsiane i zalej letnią wodą
  2. Dodaj nasiona chia, jagody goji i posiekane suszone morele
  3. Wymieszaj, przykryj i zostaw na noc żeby płatki i owoce zmiękły. 
  4. Rano dodaj cynamon i imbir. Wymieszaj. 
  5. Na wierzch wyłóż jogurt naturalny i świeżo starte jabłko.
  6. Posyp posiekanymi migdałami.


Bircher musli Przepis

DODAJ KOMENTARZ