BLINY GRYCZANE Z MASŁEM I BITĄ ŚMIETANĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 310 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Bliny gryczane to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej.
Mąka gryczana jest uboga w gluten, więc bliny szybko stają się suche. Stąd też podawane są często polane śmietaną, konfiturami, czy roztopionym masłem z dodatkiem bitej śmietany - jak w tym przepisie.
Istnieje kilka wersji przepisu na bliny gryczane, mniej lub bardziej czasochłonnych. Ten należy do tych drugich i pochodzi z książki Kuchnia Rosyjska wydanej przez wydawnictwo TEN w 1989 roku.


SKŁADNIKI

Ciasto

500 g mąki gryczanej

250 ml mleka 2%

3 szt. jajek

175 g masła

40 g drożdży (świeżych)

350 ml wody (letniej)

1 łyżeczka soli

Polewa

100 g masła

200 ml śmietany kremówki 36%

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
274
13,7%
Bialko
4g
2,7%
Weglow...
23,2g
11,6%
Tluszcze
18,4g
30,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

Ciasto:
  1. Rozpuścić drożdże w wodzie.
  2. Przesiać przez sitko 350 gram mąki i wyrobić z drożdżami
  3. Przelać do dużej miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  4. Posolić, dodać resztę mąki, łyżkę masła i 2 żółtka. Wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę
  5. Do ciasta wlać wrzące mleko i ponownie wyrobić. Odstawić na 1,5 godziny
  6. Ubić na sztywną pianę białka z 3 jajek i wymieszać z ciastem. Odstawić na 30 minut
  7. Roztopić masło i zlać z patelni do osobnego naczynia
  8. Patelnię smarować cienko roztopionym masłem i szybko nalewać ciasto aż uformuje się placek o grubości około pół centymetra
  9. Smażyć około 2 minut z każdej strony (aż się przyrumieni)
Polewa:
  1. Roztopić masło na patelni (można dosłodzić jeśli ktoś woli wersję na słodko)
  2. Śmietanę ubić aż będzie całkiem sztywna


Bliny gryczane z masłem i bitą śmietaną Przepis

Bliny gryczane z masłem i bitą śmietaną Przepis

Bliny gryczane z masłem i bitą śmietaną Przepis

DODAJ KOMENTARZ