BOCZNIAK A'LA SCHABOWY Boczniak a'la schabowy KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia polska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.68)133 Michał@MilionSmaków Boczniak to dobra alternatywa do schabowego dla wegetarian a także dla wszystkich miłośników grzybów. Weganie mogą zastąpić jajko dwoma łyżkami wody. Kiedyś dość popularne danie w Polsce teraz nieco zapomniane. Warto więc je sobie przypomnieć. SKŁADNIKI 2 szt. boczniaka1 jajko2 łyżki mąki pszennej4 łyżki bułki tartejszczypta soliszczypta mielonego pieprzuszczypta czosnku mielonego2 łyżki masła (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 207 10,3% Bialko 7,2g 4,8% Weglow... 22,3g 11,2% Tluszcze 9,9g 16,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 245 12,3% Bialko 8,6g 5,7% Weglow... 26,4g 13,2% Tluszcze 11,7g 19,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Boczniaki umyć i osuszyć (dobrze jak nieco wilgoci zostanie na grzybach bo lepiej przyklei się mąka i przyprawy)Oprószyć je z obu stron solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i mąkąNa jednym talerzu rozbić jajko i dokładnie roztrzepaćNa drugi talerz wysypać bułkę tartąNa patelni rozgrzać masłoZanurzyć boczniaki z każdej strony w jajku a następnie obtoczyć w bułce tartejUkładać na gorącej patelniSmażyć z każdej strony około 5 minut aż panierka się przyrumieniPodawać z ulubionymi dodatkami (tutaj z pieczonymi ziemniakami)