BOCZNIAK A'LA SCHABOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.68)
Boczniak to dobra alternatywa do schabowego dla wegetarian a także dla wszystkich miłośników grzybów. Weganie mogą zastąpić jajko dwoma łyżkami wody.
Kiedyś dość popularne danie w Polsce teraz nieco zapomniane. Warto więc je sobie przypomnieć.


SKŁADNIKI

2 szt. boczniaka

jajko

2 łyżki mąki pszennej

4 łyżki bułki tartej

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

szczypta czosnku mielonego

2 łyżki masła (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
207
10,3%
Bialko
7,2g
4,8%
Weglow...
22,3g
11,2%
Tluszcze
9,9g
16,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Boczniaki umyć i osuszyć (dobrze jak nieco wilgoci zostanie na grzybach bo lepiej przyklei się mąka i przyprawy)
  2. Oprószyć je z obu stron solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i mąką
  3. Na jednym talerzu rozbić jajko i dokładnie roztrzepać
  4. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą
  5. Na patelni rozgrzać masło
  6. Zanurzyć boczniaki z każdej strony w jajku a następnie obtoczyć w bułce tartej
  7. Układać na gorącej patelni
  8. Smażyć z każdej strony około 5 minut aż panierka się przyrumieni
  9. Podawać z ulubionymi dodatkami (tutaj z pieczonymi ziemniakami)


Boczniak a'la schabowy Przepis

Boczniak a'la schabowy Przepis