BOEUF AU BLEU - WOŁOWINA W SOSIE SEROWYM NA NIEBIESKO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
To danie z kuchni francuskiej które chciałem zrobić od bardzo dawna. Łączy w sobie zalety idealnego steku i dobrej pieczeni. Mało przypraw pozwala czuć pełen aromat mięsa.
Do tego sos z sera z niebieską pleśnią, który doskonale pasuje do mięsa i czerwonego wina.


SKŁADNIKI

500 g ligawy wołowej (Polędwicy, rostbefu lub ligawy - jak tutaj)

300 g sera rokpol (np. lazur)

3 łyżki śmietany kremówki 36%

3 łyżki oliwy z oliwek

sól (gruboziarnista)

pieprz czarny mielony (świeżo zmielony)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
277
13,9%
Bialko
19,6g
13%
Weglow...
0,3g
0,1%
Tluszcze
21,9g
36,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Natrzeć mięso oliwą i pieprzem
  2. Rozgrzać patelnię i włożyć wołowinę
  3. Obsmażyć przez minutę z każdej strony, tak żeby mięso się ścięło na zewnątrz. 
  4. Powinno wyglądać jak na zdjęciu: 
  5. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni i wstawić mięso w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia
  6. Piec około 40 minut (jeśli chcemy żeby zostało różowe w środku, jeśli nie to 15 minut dłużej)
  7. W międzyczasie do garnka włożyć pocięty na małe kawałki ser (tak z 15 minut przed końcem pieczenia wołowiny)
  8. Podgrzewać na małym ogniu aż ser się rozpuści
  9. Mieszać dodając śmietanę aż połączy się z serem i powstanie sos
  10. Po wyjęciu mięsa z piekarnika pociąć je ostrym nożem na pół centymetrowe plasterki
  11. Podawać polane sosem z dobrym winem


Boeuf au bleu - Wołowina w sosie serowym na niebiesko Przepis

Boeuf au bleu - Wołowina w sosie serowym na niebiesko Przepis

DODAJ KOMENTARZ