BOTWINKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Botwinka czyli zupa z buraków z liśćmi kojarzyć się może z porą letnią, ale doskonale sprawdza się także jesienią. Mamy wtedy dostęp do sezonowych warzyw takich jak marchewka, pietruszka, seler czy ziemniaki, które stanowią dodatek do dania. Całość tworzy zdrowy i sycący posiłek w pięknym różowym kolorze.


SKŁADNIKI

2 szt. botwiny

ziemniak

marchewka

pietruszka (z natką)

pół selera

2 łyżki białego octu winnego

kostka rosołowa (warzywna, ekologiczna)

woda (około 1 l lub więcej w zależności od gęstości jaką chcemy uzyskać)

sól

pieprz czarny mielony

śmietana 12% (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.
  2. Liście buraka i natkę pietruszki posiekać.
  3. Całość zalać wodą, dodać kostkę rosołową, ocet winny i gotować na małym ogniu około 45 minut. Doprawić solą i pieprzem według uznania.
  4. Po podaniu na talerzach udekorować śmietanką

Wersja niewegetariańska:
Jeśli chcemy żeby zupa była bardziej sycąca można gotować z kawałkami boczku.


Botwinka Przepis

DODAJ KOMENTARZ