BROKUŁY ZAPIEKANE W SOSIE BESZAMELOWYM


KATEGORIE
Obiady
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Dość prosty przepis na ciekawe danie. Brokuły zapieczone pod sosem beszamelowym z dodatkiem sera, żeby dodać daniu wyrazistości. Brokuły zachowują swoją soczystość a ser i beszamel tworzą chrupiącą warstwę na wierzchu.


SKŁADNIKI

brokuł

1 łyżeczka cukru

100 g sera żółtego

2 łyżki masła

1 ząbek czosnku świeżego

2 łyżki mąki pszennej

1 szklanka mleka 2%

2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
88
4,4%
Bialko
5,1g
3,4%
Weglow...
7,5g
3,8%
Tluszcze
4,7g
7,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pokrój brokuła na różyczki i dobrze go umyj
  2. Zagotuj wodę z łyżeczką cukru
  3. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach
  4. Włóż brokuła i gotuj przez 5 minut (będzie jeszcze trochę twardy)
  5. Natrzyj dno naczynia żaroodpornego masłem i ułóż odcedzone brokuły
  6. Rozpuść masło na patelni
  7. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek
  8. Wsyp mąkę i szybko i dokładnie wymieszaj
  9. Podgrzewaj przez około minutę lub dwie aż powstanie dość gęsta masa
  10. Powoli wlewaj mleko ciągle mieszając
  11. Jak wlejesz całe dodaj gałkę muszkatołową
  12. Gotuj mieszając aż zgęstnieje
  13. Dodaj połowę startego sera i dokładnie wymieszaj
  14. Zalej brokuły sosem i posyp serem
  15. Piecz około 30 minut w 180 stopniach w termoobiegu z pokrywką
  16. Na koniec możesz zdjąć pokrywkę, żeby ser na wierzchu się lepiej przypiekł


Brokuły zapiekane w sosie beszamelowym Przepis

Brokuły zapiekane w sosie beszamelowym Przepis

Brokuły zapiekane w sosie beszamelowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ