BRUKSELKA SMAŻONA Z KASZTANAMI I BOCZKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Jeśli chodzi o brukselkę to w zasadzie nikt nie jest w stosunku do niej obojętny. Niektórzy ją uwielbiają, niektórzy naprawdę nie lubią jej charakterystycznego smaku.
Tym drugim również polecam spróbować tego przepisu. Połączenie brukselki, boczku, kasztanów w sosie z masła i wina daje niespodziewanie ciekawe połączenie smaków, które przypadnie do gustu nawet osobom brukselko sceptycznym.
A warto, bo brukselka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.


SKŁADNIKI

300 g brukselki

100 g kasztanów jadalnych

pół łyżeczki soli

150 g wędzonego boczku

2 łyżki masła

30 ml wermutu czerwonego

pół łyżeczki mielonego pieprzu

3 łyżki natki pietruszki

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
184
9,2%
Bialko
5g
3,3%
Weglow...
9,4g
4,7%
Tluszcze
13,5g
22,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Najpierw należy upiec kasztany
  2. Trzeba je naciąć nożem na krzyż (robiąc X na jednej stronie kasztana
  3. Następnie ułożyć je na blasze przykrytej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 15 minut w termoobiegu
  4. Po ostudzeniu trzeba je obrać z łupinki i skórki (powinna ładnie odchodzić po upieczeniu)
  5. W między czasie zagotować wodę i posolić ją
  6. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, umyć i odciąć wystające kawałki głąbów
  7. Wrzucić do wrzątku i gotować około 5 minut
  8. Odcedzić
  9. Do głębokiej patelni włożyć pokrojony w kostkę boczek
  10. Podsmażyć na złoto
  11. Dodać masło, kasztany i wlać wermut
  12. Jak sos nieco zgęstnieje dodać brukselkę
  13. Dodać pieprz do smaku
  14. Smażyć aż brukselka dobrze się podgrzeje
  15. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką
Przepis (z drobnymi modyfikacjami) pochodzi z książki "Nigella ucztuje"


Brukselka smażona z kasztanami i boczkiem Przepis

Brukselka smażona z kasztanami i boczkiem Przepis

DODAJ KOMENTARZ