BRUKSELKA SMAŻONA Z KASZTANAMI I BOCZKIEM Brukselka smażona z kasztanami i boczkiem KATEGORIE Obiady Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.93)7 Michał@MilionSmaków Jeśli chodzi o brukselkę to w zasadzie nikt nie jest w stosunku do niej obojętny. Niektórzy ją uwielbiają, niektórzy naprawdę nie lubią jej charakterystycznego smaku. Tym drugim również polecam spróbować tego przepisu. Połączenie brukselki, boczku, kasztanów w sosie z masła i wina daje niespodziewanie ciekawe połączenie smaków, które przypadnie do gustu nawet osobom brukselko sceptycznym. A warto, bo brukselka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. SKŁADNIKI 300 g brukselki100 g kasztanów jadalnychpół łyżeczki soli150 g wędzonego boczku2 łyżki masła30 ml wermutu czerwonegopół łyżeczki mielonego pieprzu3 łyżki natki pietruszki Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 184 9,2% Bialko 5g 3,3% Weglow... 9,4g 4,7% Tluszcze 13,5g 22,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 590 29,5% Bialko 15,9g 10,6% Weglow... 30,1g 15% Tluszcze 43,3g 72,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Najpierw należy upiec kasztanyTrzeba je naciąć nożem na krzyż (robiąc X na jednej stronie kasztanaNastępnie ułożyć je na blasze przykrytej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 15 minut w termoobieguPo ostudzeniu trzeba je obrać z łupinki i skórki (powinna ładnie odchodzić po upieczeniu)W między czasie zagotować wodę i posolić jąBrukselkę obrać z wierzchnich liści, umyć i odciąć wystające kawałki głąbówWrzucić do wrzątku i gotować około 5 minutOdcedzićDo głębokiej patelni włożyć pokrojony w kostkę boczekPodsmażyć na złotoDodać masło, kasztany i wlać wermutJak sos nieco zgęstnieje dodać brukselkęDodać pieprz do smakuSmażyć aż brukselka dobrze się podgrzejePrzed podaniem posypać posiekaną pietruszkąPrzepis (z drobnymi modyfikacjami) pochodzi z książki "Nigella ucztuje"