BRUKSELKA ZAPIEKANA Z KASZĄ JAGLANĄ Brukselka zapiekana z kaszą jaglaną KATEGORIE Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Kolacje Zapiekanki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 2.25)8 Kasia@MilionSmaków Brukselka może i nie ma wielu wielbicieli ale ja zdecydowanie do nich należę. Zwłaszcza w sezonie gdy brakuje świeżych warzyw warto pokusić się o przygotowanie czegoś smacznego z jej wykorzystaniem bo dostarczy nam wielu cennych fitoskładników. Poniżej znajdziecie przepis na brukselkę zapiekaną z kaszą jaglaną i żółtym serem, którego dodatek przyjemnie urozmaica surowy warzywno-kaszowy smak. SKŁADNIKI 500 g brukselki¾ szklanki kaszy jaglanej200 g pieczarek1 cebula100 g sera żółtego2 łyżki masła1 łyżeczka oleju kokosowego (ewentualnie inny)papryka słodka mielona (sproszkowana)sólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 117 5,8% Bialko 5,9g 3,9% Weglow... 11,2g 5,6% Tluszcze 5,4g 8,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 322 16,1% Bialko 16,2g 10,8% Weglow... 30,9g 15,4% Tluszcze 14,8g 24,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Brukselkę oczyść, umyj i ugotuj al dente - powinna być miękka ale nie rozpadająca się. Kaszę jaglaną wsyp do rozgrzanego, suchego garnka i praż przez kilka minut aż zacznie wydzielać charakterystyczny "kaszowy" zapach. Kaszę zalej wrzątkiem (ok. 1 cm powyżej kaszy) i gotuj przez 10 minut na małym ogniu bez mieszania. Jeżeli wchłonie całą wodę - dolej trochę więcej. Garnek zdejmij z ognia, dodaj olej kokosowy i szczyptę soli. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 15-20 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni. Pieczarki obierz, umyj i pokrój w kawałki.Na patelni rozgrzej masło, dodaj pieczarki i posiekaną cebulę. Dopraw papryką, solą i pieprzem i duś przez kilkanaście minut. Żółty ser zetrzyj na tarce lub pokrój w drobne kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania.Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut