BRUKSELKA ZAPIEKANA Z KASZĄ JAGLANĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 0.5)
Brukselka może i nie ma wielu wielbicieli ale ja zdecydowanie do nich należę. Zwłaszcza w sezonie gdy brakuje świeżych warzyw warto pokusić się o przygotowanie czegoś smacznego z jej wykorzystaniem bo dostarczy nam wielu cennych fitoskładników.
Poniżej znajdziecie przepis na brukselkę zapiekaną z kaszą jaglaną i żółtym serem, którego dodatek przyjemnie urozmaica surowy warzywno-kaszowy smak.


SKŁADNIKI

500 g brukselki

¾ szklanki kaszy jaglanej

200 g pieczarek

cebula

100 g sera żółtego

2 łyżki masła

1 łyżeczka oleju kokosowego (ewentualnie inny)

papryka słodka mielona (sproszkowana)

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
117
5,8%
Bialko
5,9g
3,9%
Weglow...
11,2g
5,6%
Tluszcze
5,4g
8,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Brukselkę oczyść, umyj i ugotuj al dente - powinna być miękka ale nie rozpadająca się. 
  2. Kaszę jaglaną wsyp do rozgrzanego, suchego garnka i praż przez kilka minut aż zacznie wydzielać charakterystyczny "kaszowy" zapach. 
  3. Kaszę zalej wrzątkiem (ok. 1 cm powyżej kaszy) i gotuj przez 10 minut na małym ogniu bez mieszania. Jeżeli wchłonie całą wodę - dolej trochę więcej. 
  4. Garnek zdejmij z ognia, dodaj olej kokosowy i szczyptę soli. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 15-20 minut. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni. 
  6. Pieczarki obierz, umyj i pokrój w kawałki.
  7. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pieczarki i posiekaną cebulę. Dopraw papryką, solą i pieprzem i duś przez kilkanaście minut. 
  8. Żółty ser zetrzyj na tarce lub pokrój w drobne kawałki. 
  9. Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania.
  10. Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut


Brukselka zapiekana z kaszą jaglaną Przepis

Brukselka zapiekana z kaszą jaglaną Przepis

DODAJ KOMENTARZ