BRUSCHETTA Z POMIDOREM I SEREM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Bruschetta to tradycyjna przekąska z kuchni włoskiej. Jej historia sięga aż do XV wieku gdzie prawdopodobnie była prostym daniem rolników, którzy opiekali kawałki pieczywa nad ogniem posypując je solą i polewając oliwą.
Klasyczna bruschetta ma posiekane pomidory i bazylię - ta wersja została wzbogacona o ser, żeby danie było bardziej sycące.


SKŁADNIKI

bagietka razowa

4 łyżki oliwy z oliwek

pomidor

100 g sera żółtego

szczypta soli

2 łyżki świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE

Jeśli macie więcej czasu lub ochotę na coś naprawdę pysznego to brushettę warto zrobić z domowej bagietki.
  1. Bagietkę przeciąć na pół wzdłuż
  2. Polać oliwą i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 10 minut
  3. Po wyjęciu z piekarnika położyć pokrojone w kostkę pomidora i ser
  4. Posypać do smaku solą i świeżą bazylią


Bruschetta z pomidorem i serem Przepis

Bruschetta z pomidorem i serem Przepis

DODAJ KOMENTARZ