BRUSCHETTA Z SEREM MANCHEGO I CZARNĄ BAZYLIĄ Bruschetta z serem manchego i czarną bazylią KATEGORIE Śniadania Przekąski CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Bruschetta, czyli klasyczna przekąska kuchni włoskiej często pojawia się u mnie właśnie jako śniadanie. Dzisiejsza jest w wersji międzynarodowej - przepis z kuchni włoskiej, hiszpański ser manchego, amerykańska bazylia dark opal i polskie pomidory. Dzięki nieco innemu smakowi bazylii oraz wyraźnej ostrej nucie owczego sera to danie nabiera innego charakteru ;) SKŁADNIKI 1 bagietka razowa2 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki świeżej czarnej bazylii50 g sera manchego2 szczypty mielonego pieprzu1 pomidor2 szczypty soli PRZYGOTOWANIE Przetnij bagietkę na pół i skrop oliwą Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Włóż pieczywo i piecz około 15 minut aż będzie chrupiące i przyrumienione na wierzchu Pokrój pomidory i ser manchego w drobną kostkę Przełóż do miski Posól, dodaj pieprz i wymieszaj Obierz ząbek czosnku i wetrzyj go w gorące bagietki Ułóż na nich pomidory z serem i wstaw je na chwilę do ciepłego piekarnika Posyp drobno posiekanymi liścmi czarnej bazylii