BUŁECZKI ORKISZOWE Z FIGAMI Bułeczki orkiszowe z figami KATEGORIE Śniadania CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 3.88)4 Kasia@MilionSmaków Pieczywo wypiekane w domu to potrójna frajda - smak, unoszący się w domu zapach oraz sama świadomość, że ta pyszna bułeczka nie została przyniesiona z piekarni tylko przygotowana we własnej kuchni. Kiedy zapowiada się leniwy weekend warto rozpocząć go w ten właśnie sposób :) Poniżej przepis na pożywne i zdrowe wilgotne bułeczki na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem suszonych fig. Gdy wyjmiesz je z pieca wystarczy już tylko masło i dobra kawa. SKŁADNIKI 360 g mąki orkiszowej130 g mąki pszennej6 łyżek płatków owsianych50 g fig (suszonych)100 ml mleka 2%250 ml wody (ciepłej)20 g drożdżyszczypta soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 205 10,3% Bialko 7,6g 5,1% Weglow... 37,5g 18,8% Tluszcze 1,6g 2,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 249 12,5% Bialko 9,3g 6,2% Weglow... 45,6g 22,8% Tluszcze 2g 3,3% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ciasto przygotowywałam wieczorem a bułeczki piekłam następnego dnia rano. Jeżeli jednak lubicie wczesne pobudki to z całością wyrobicie się jednego dnia :) Drożdże wymieszaj w szklance z 3 łyżkami ciepłej wody i odstaw na około 10 minut. Suszone figi namocz w wodzie. Z wszystkich składników wyrób ręką ciasto. Jeżeli wyrabiasz ciasto wieczorem na następny dzień, przykryj je ściereczką i odstaw. Jeżeli chcesz piec tego samego dnia - poczekaj aż ciasto podwoi swoją objętość. Blachę do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj 8 okrągłych bułeczek. Ułóż je na blasze i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Włóż blachę do piekarnika i piecz przez około 20 minut.