BUDYŃ JAGLANY Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.17)
Zdrowsza wersja tradycyjnego budyniu bo jego głównym składnikiem jest kasza jaglana.
Smak kaszy jest wyczuwalny ale o smaku dania decydują dodatki, które dobierzemy - na przykład świeże borówki amerykańskie.
Jeśli jesteście przyzwyczajeni do bardzo gładkiej konsystencji budyniu to pamiętajcie, że musicie długo go miksować.


SKŁADNIKI

13 szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka mleka ryżowego

¼ szklanki wody

banan

4 łyżki borówek amerykańskich

1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE

  1. Dokładnie przepłucz kaszę jaglaną na sitku
  2. Wrzuć ją do garnka i zalej połową szklanki mleka ryżowego i jedną czwartą szklanki wody
  3. Gotuj pod przykryciem około 15 minut aż kasza wchłonie płyny
  4. Do blendera wlej mleko dodaj miód, banana i ugotowaną kaszę
  5. Miksuj około 4 minut aż do uzyskania gładkiej konsystencji
  6. Do szklanek wrzuć borówkę amerykańską
  7. Wlej budyniu do połowy naczynia, wsyp borówkę i zalej budyniem do pełna
  8. Wierzch udekoruj borówką


Budyń jaglany z borówką amerykańską Przepis

Budyń jaglany z borówką amerykańską Przepis

Budyń jaglany z borówką amerykańską Przepis

DODAJ KOMENTARZ