BURGERY RYBNE Z SOSEM CHILLI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Kto powiedział, że burger musi być koniecznie z wołowiny? Miłośnikom lżejszych dań proponuję poeksperymentować z kotletami rybnymi. Odpowiednie dodatki, jak surówka colesław i sos chilli, zdziałają tu cuda. Do podania od razu lub do zapakowania do pracy.


SKŁADNIKI

Kotlety

185 g sandacza

jajko (małe)

1 łyżeczka świeżych liści kolendry

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka pasty curry

pół łyżeczki świeżego imbiru (startego)

pół łyżeczki sosu rybnego

1 łyżeczka bułki tartej

szczypta soli

1 łyżka mąki pszennej (do panierowania)

1 łyżka oleju rzepakowego (do smażenia)

Dodatki

2 szt. bułki do hamburgerów (lub zwykłe pszenne)

2 łyżki majonezu

2 łyżeczki słodkiego sosu chili

2 łyżki świeżych liści kolendry


PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj surówkę colesław z tego przepisu.
  2. Sandacza odciśnij z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. 
  3. W robocie kuchennym zmiksuj na gładką masę wszystkie składniki kotlecików (oprócz mąki i oleju). 
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni. 
  5. Z przygotowanej masy uformuj 2 burgery, oprósz je mąką i usmaż na oleju na złoto (z obu stron). Po zdjeciu z patelni odsącz ponownie na ręczniku papierowym. 
  6. W międzyczasie bułki przetnij na połówki i podpiecz w piekarniku. 
  7. Złóż burgery w następujący sposób: na jedną połowę bułki nałóż surówkę, drugą posmaruj majonezem, ułóż na nim koltet, sos chilli i kolendrę.
  8. Burgera złóż i zjedz z dodatkiem surówki. 


Burgery rybne z sosem chilli Przepis

Burgery rybne z sosem chilli Przepis

Burgery rybne z sosem chilli Przepis

DODAJ KOMENTARZ