BURGERY SOJOWE LIGHT
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
... czyli kompromis między miłością do burgerów a miłością do zdrowego jedzenia - kotlet sojowy z pomidorem i plasterkiem sera zapiekany w grahamce. Kotlet oczywiście przygotowany od podstaw, w żadnym wypadku z paczki.
Ponieważ gotowanie soi jest czasochłonne warto przygotować ją od razu na dwa dni i np. pierwszego dnia przyrządzić kotlety a drugiego burgery. Przepisy na pyszne kotlety sojowe oczywiście również na blogu.


SKŁADNIKI

100 g soi

cebula

jajko (małe)

2 łyżki bułki tartej

sól

pieprz czarny mielony

1 łyżka oliwy z oliwek

2 szt. bułki grahamki

1 łyżeczka masła

2 plasterki sera żółtego

2 plasterki pomidorów

oregano suszone

1 łyżka ketchupu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
183
9,2%
Bialko
8,4g
5,6%
Weglow...
22,9g
11,5%
Tluszcze
7,4g
12,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Dzień przed przygotowaniem kotlecików soję zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
  2. Następnego dnia soję gotujemy w dużej ilości wody (ok. 4 razy tyle wody co soi) przez około 1,5h. Soja musi zmięknąć ale nie powinna się rozpadać. Doprawiamy solą i pieprzem ok. 15 minut przed końcem gotowania.
  3. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę.
  4. Do miski wsypujemy odcedzoną soję, podsmażoną cebulę, jajko i bułkę tartą. Składniki miksujemy blenderem. Najlepiej użyć blendera ręcznego z uwagi na kleistą i gęstą konsystencję masy. Jeżeli jest taka potrzeba - doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Masa nie musi być zmielona bardzo drobno, ja lubię jak kawałki soi są wyczuwalne.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni.
  6. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy uformowane kotleciki. Kotleciki smażą się dość szybko - około 10 minut - trzeba uważać, żeby się nie przypaliły. Powinny być złote, delikatnie podsmażone.
  7. Na blaszce od piekarnika układamy przekrojone w poprzek grahamki. Smarujemy je masłem w niewielkiej ilości.
  8. Jedną połówkę każdej z grahamek smarujemy ketchupem, na drugiej układamy kotleta i plasterek żółtego sera. Grahamek nie składamy.
  9. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 5-10 minut aż ser się roztopi.
  10. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika. Na serze układamy po plasterku pomidora, doprawiamy suszonym oregano i przykrywamy drugą połówką grahamki.


Burgery sojowe light Przepis

Burgery sojowe light Przepis

DODAJ KOMENTARZ