CAMPUS TOAST Campus toast KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia niemiecka Zapiekanki CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Nazwa dania pochodzi od restauracji Campus w niemieckiej miejscowości Verl. Kiedy trafiłem tam pierwszy raz byłem zaskoczony jak dobrze można zjeść w tak małym mieście. To flagowe danie tej restauracji - zrekonstruowane z pamięci. SKŁADNIKI 200 g polędwicy wieprzowej1 kromka chleba tostowego3 szt. pieczarek1 łyżka masła150 g sera żółtego200 g ziemniakówsólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 184 9,2% Bialko 12,7g 8,4% Weglow... 7,2g 3,6% Tluszcze 11,5g 19,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 1225 61,3% Bialko 84,1g 56,1% Weglow... 47,6g 23,8% Tluszcze 76,4g 127,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ziemniaki obieramy i kroimy na łódeczkiRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg)Ziemniaki układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na około 30 minut (najlepiej nakłuć i sprawdzić czy są już dobre)Polędwicę kroimy na takie kawałki, żeby dało się je ułożyć na tościeDelikatnie ją rozbijamy i nacieramy solą i pieprzemNa patelni rozpuszczamy pół łyżki masłaSmażymy polędwicę około 5 minut z każdej stronyKromkę chleba tostowego smarujemy masłemPieczarki kroimy w plasterkiW naczyniu żaroodpornym (lub patelni do piekarnika) układamy chleb tostowyKładziemy na nią połowę pieczarekNa pieczarkach kładziemy polędwicę a na niej znowu pieczarkiObok "tosta" wsypujemy upieczone ziemniaczkiWszystko posypujemy startym seremCałość wkładamy do piekarnika (150 stopni termoobieg) i nie przykrywamyPieczemy aż ser się rozpuści i lekko przyrumieniPodajemy tak jak się piekło - bez przekładania na talerz