CANNELLONI ZE ŚWIEŻYMI POMIDORAMI I SZPINAKIEM Cannelloni ze świeżymi pomidorami i szpinakiem KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia włoska CZAS PRZYGOTOWANIA 70 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3)2 Beata@MilionSmaków Makaron rurki z farszem ze świeżych pomidorów, szpinakiem i parmezanem to coś dla miłośników włoskich smaków. Całość polana lekkim sosem jogurtowym tworzy wspaniałą kompozycję na rodzinny obiad. SKŁADNIKI Farsz500 g pomidorów350 g świeżego szpinaku (lub mrożonego)80 g sera parmezanu1 cebula1 ząbek czosnku świeżego2 łyżki oliwy z oliwek16 szt. makaronu cannelloni250 g jogurtu naturalnegosólpieprz czarny mielonyzioła prowansalskie Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 105 5,3% Bialko 5,2g 3,4% Weglow... 11,7g 5,8% Tluszcze 4,3g 7,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 404 20,2% Bialko 19,8g 13,2% Weglow... 44,7g 22,3% Tluszcze 16,7g 27,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pomidory obrać ze skórki (najlepiej po sparzeniu) i pokroić w kostkę. Połączyć ze szpinakiem.Cebulę i czosnek drobno posiekać i wymieszać z pomidorami.Dodać starty parmezan, oliwę, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i wymieszać.Gotowy farsz nakładać do rurek makaronu cannelloni i układać w naczyniu żaroodpornym.Całość zalać jogurtem wymieszanym z solą i pieprzem.Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut.Można udekorować świeżą bazylią przed podaniem.