CANNELLONI ZE ŚWIEŻYMI POMIDORAMI I SZPINAKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 70 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3)
Makaron rurki z farszem ze świeżych pomidorów, szpinakiem i parmezanem to coś dla miłośników włoskich smaków. Całość polana lekkim sosem jogurtowym tworzy wspaniałą kompozycję na rodzinny obiad.


SKŁADNIKI

Farsz

500 g pomidorów

350 g świeżego szpinaku (lub mrożonego)

80 g sera parmezanu

cebula

1 ząbek czosnku świeżego

2 łyżki oliwy z oliwek

16 szt. makaronu cannelloni

250 g jogurtu naturalnego

sól

pieprz czarny mielony

zioła prowansalskie

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
105
5,3%
Bialko
5,2g
3,4%
Weglow...
11,7g
5,8%
Tluszcze
4,3g
7,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pomidory obrać ze skórki (najlepiej po sparzeniu) i pokroić w kostkę. Połączyć ze szpinakiem.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i wymieszać z pomidorami.
  3. Dodać starty parmezan, oliwę, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i wymieszać.
  4. Gotowy farsz nakładać do rurek makaronu cannelloni i układać w naczyniu żaroodpornym.
  5. Całość zalać jogurtem wymieszanym z solą i pieprzem.
  6. Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut.
  7. Można udekorować świeżą bazylią przed podaniem.


Cannelloni ze świeżymi pomidorami i szpinakiem Przepis

Cannelloni ze świeżymi pomidorami i szpinakiem Przepis

Cannelloni ze świeżymi pomidorami i szpinakiem Przepis

DODAJ KOMENTARZ